Le Monde vorbește într-un material despre fraudele cu fonduri europene pe care pe comit liderii eurosceptici din estul Europei.

Dacă în Cehia, liderul Guvernului riscă între cinci și zece ani de închisoare, fiind acuzat că a beneficiat de două milioane de euro, bani europeni destinați afacerilor mici și mijlocii, despre Liviu Dragnea, publicația franceză amintește că este pus sub acuzare încă de la finalul anului 2017, acuzat fiind că a deturnat 21 de milioane de euro, bani destinaţi unor lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Le Monde nu îl uită nici pe liderul din Ungaria, Viktor Orban. La început de 2018, ginerele acestuia a fost pus sub acuzare de Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF), care a dezvăluit nereguli grave, precum și un conflict de interese în proiecte de modernizare a sistemului de iluminat în orașe din Ungaria. Proiectele erau cofinanţate de UE şi de statul ungar. Poliţia ungară a închis însă ancheta în noiembrie 2018, în ciuda elementelor elocvente adunate de OLAF.

În Slovacia există un alt caz definitoriu pentru modul în care se încearcă a fi deturnate fondurile provenite din bugetul UE. Procurorul general al țării a demisionat, asta după ce opoziția a dezvăluit faptul că acesta a schimbat nu mai puțin de 418 sms-uri cu suspectul principal din cazul morții jurnalistului care ancheta cazuri de deturnări de fonduri europene ce implicau nume mari din politica Slovaciei.