Așadar, producătorul turc de sodă calcinată WE Soda şi-a anulat la jumătatea săptămânii oferta publică de listare. În urma deciziei, publicația Financial Times a notat că mișcarea reprezintă o lovitură pentru bursa de valori din Londra din cauza absenţelor de nume noi mari în ultimii ani şi a migraţiei unor companii pe Wall Street.

Hidroelectrica ar putea fi listată la bursa din Londra

Directorul general al WE Soda, Alasdair Warren, a explicat că decizia a fost luată din cauza „precauţiei extreme a investitorilor, în special din Londra, în ceea ce priveşte piaţa IPO-urilor”.

„Investitorii, în special în Marea Britanie, rămân extrem de precauţi în ceea ce priveşte piaţa IPO, iar această precauţie extremă a investitorilor din Londra a însemnat că nu am reuşit să ajungem la o evaluare care, în opinia noastră, re­flectă caracteristicile noastre finan­ciare şi operaţionale unice”, a spus Alasdair Warren, potrivit Thomson Reuters.

Totodată, WE Soda a constatat că piaţa căuta să plătească cu aproximativ 30% mai puţin decât spera compania să atragă, potrivit informațiilor publicate de Financial Times.

În acest context, Hidroelectrica are acum cale liberă pentru cel mai mare IPO din Europa în 2023. Debutul de tranzacționare al companiei de energie electrică este aşteptat pentru luna iulie, iar o ofertă ar putea fi lansată cel mai probabil săptămâna viitoare.

Conform sursei menționate, în cercurile restrânse de investitori, atât locali cât şi interna­ţionali, se spunea că Hidroelectrica se luptă cu WE Soda pentru a fi campionul bursier din 2023.

Interesul investitorilor joacă un rol important

Participanţii bursieri de la Bucureşti au spus pentru ZF că oferta va fi suprasubscrisă, unii avansând ordine chiar şi de 10 ori faţă de cât ar vrea Fondul Proprietatea să strângă.

„Dar nici nu se poate baza IPO-ul într-o măsură aşa mare pe piaţa locală. Nume grele precum Vanguard, Goldman Sachs, se vor uita aici”, a spus un manager al unei companii listate pentru ZF.

Listarea Hidroelectrica la București s-ar putea ridica până la 2 miliarde de euro. Totuși, suma finală va depinde de interesul investitorilor şi de pachetul scos la vânzare de Fondul Proprietatea. În momentul de față, Hidroelectrica este evaluată la aproximativ 10 miliarde de euro.