BNR a anunţat azi un curs de referinţă pentru euro de 4,3497 lei, în urcare cu 2,27 bani (0,52%), dealerii spunând că deprecierea ar fi survenit în lipsa unei intervenţii a BNR în piaţă, în condiţiile în care anumite companii s-ar putea să-şi repatrieze profitul în această perioadă.

„Leul este influenţat în prezent de fluxurile comerciale şi probabil vorbim de repatrieri de profituri. Acestea au loc în lipsa unor intervenţii ale băncii centrale şi pe fondul unui interes extrem de scăzut pentru leu”, explică un dealer pentru Capital.
Prin contrast, forintul maghiar se aprecia puternic în raport cu euro, cu circa 2,2%, până la 396,2/euro, în vreme ce zlotul polonez recupera 1,1%, până la 4,355/euro.
E drept că aceste monede vin de la niveluri puternic depreciate, în condiţiile în care politica BNR este orientată împotriva variaţiilor mari ale cursului, fapt care conduce la scăderea fluxurilor pentru plasamentele în lei.
„Când tu ştii că BNR a cumpărat la 4,30/euro şi e de aşteptat să vândă la 4,35/euro, cine îşi mai bate capul pentru 500 de pips? Mergi dincolo, unde ai şi variaţie şi piaţă lichidă. La noi şi licitaţiile cu titluri de stat sunt oarecum aranjate şi asta scade apetitul străinilor. Piaţa e ilichidă şi controlată, de parcă am fi în epoca de piatră şi se pare că asta convine BNR de minune”, conchide dealerul.
Pentru dolarul american, BNR a anunţat un curs de referinţă de 3,3892 lei, în urcare cu 0,13% (0,45 bani).
Până la urmă, politica BNR îndreptată împotriva variaţiilor bruşte ale cursului a dat roade anul trecut, când leul a reuşit să fie cea mai performantă monedă din regiune în raport cu euro, în faţa căruia a pierdut doar 1,1%, depăşind chiar performanţa coroanei cehe şi fiind la mare distanţă de zlot şi forint.