Pentru azi, BNR a anunţat un curs de referinţă al euro de 4,3347 lei, în uşoară creştere faţă de vineri, cu 0,06% (0,25 bani). Comparativ cu ultima cotaţie de vineri, leul se tranzacţiona în stagnare sau cu o uşoară apreciere.
Aceeaşi mişcare se manifesta pe toate monedele principale din regiune. Astfel, zlotul polonez şi forintul maghiar se tranzacţionau în jurul orei 13:00 pe o uşoară apreciere, cu 0,1%, în vreme ce coroana cehă se deprecia infim, cu mai puţin de 0,1%.
Totodată, în ciuda deciziei S&P, moneda europeană aproape că stagna în raport cu dolarul american, scăzând cu mai puţin de 0,1%. Astfel, impactul deciziei S&P pare că este aproape neutru şi pe termen scurt, în condiţiile în care pieţele se aşteptau la aceste reduceri de rating, iar analiştii vedeau un impact neutru doar pe termen mediu şi lung.
O scădere a euro a survenit pe finalul sesiunii de vineri, apoi luni dimineaţă, probabil şi cu ajutorul BCE, euro a recuperat aproape întreaga cădere de vineri. Pe parcursul sesiunii însă, cotaţiile au revenit la nivelul închiderii de vineri, la 1,267 dolari.
La referinţa BNR, cursul dolarului american a urcat cu 1,07% (3,61 bani), reflectând scăderea euro în faţa dolarului din a doua parte a şedinţei de vineri.