Leonard Orban a precizat că guvernul a discutat săptămâna trecută un plan de acţiune care cuprinde măsuri ce mai vizează etapele de evaluare a proiectelor, siguranţa sistemelor informatice şi eligibilitatea costurilor, în special a celor cu salariile.

Ministrul român a precizat că raportul de audit al Comisiei Europene realizat în urma recentelor misiuni în România legate de derularea POSDRU va fi finalizat în câteva săptămâni. El a afirmat că, indiferent dacă Bruxellesul va lua sau nu decizia de suspendare a plăţilor, autorităţile române vor fi nevoite să ia rapid toate măsurile de corecţie necesare pentru funcţionarea optimă a acestui program în cel mai scurt timp posibil.

"Sunt mai multe măsuri. De altfel, s-a discutat la nivelul guvernului, săptămâna trecută, un plan de acţiune cu măsuri foarte concrete care vor trebui să fie luate pe diferite zone. Desigur, acest plan de acţiune va fi completat în momentul în care vom avea un feedback de la Comisia Europeană şi vom definitiva acest plan de acţiune împreună cu Comisia Europeană", a spus Orban, într-o conferinţă de presă la sfârşitul Consiliului Afaceri Generale (CAG) la Bruxelles.

"Pe de o parte, sunt măsuri ce ţin de sistem, de modul în care, de exemplu, vor funcţiona de acum înainte acele etape legate de evaluarea proiectelor. De asemenea, etapa de verificare la faţa locului a proiectelor. Vă reamintesc, proiectele erau verificate doar parţial", a spus Orban.

Alte măsuri avute în vedere sunt legate de controlul în amănunţime al proiectelor, "inclusiv o modificare a procentului care încadrează proiectele cu risc de probleme, risc de iregularităţi", a mai declarat oficialul român.

Leonard Orban a adăugat că planul de acţiune conţine de asemenea măsuri privind siguranţa sistemelor informatice utilizate pentru POSDRU, în special de Autoritatea de management, dar şi măsuri legate de implementarea proiectelor. "O măsură prevede verificarea tuturor proiectelor care sunt în desfăşurare. Acest lucru nu se poate întâmpla imediat, este nevoie de un timp important, dar se va începe cu proiecte unde sunt prezentate de către beneficiari cereri de rambursare", a explicat el.

"Nu în ultimul rând, vor fi chestiuni legate de aşa-numita rezonabilitate a costurilor, chestiune ce ţine de eligibilitatea diferitelor cheltuieli", în special cheltuielile cu salariile, a mai spus Leonard Orban, adăugând că vor fi adoptate noi reguli de eligibilitate.

Ministrul afacerilor europene a declarat că toate măsurile avute în vedere vor fi definitivate în dialogul cu Comisia Europeană. "Vom avea un plan de acţiune şi, foarte probabil, un termen extrem de limitat, de câteva luni de zile, în care va trebui să operăm modificările necesare", a subliniat Orban.

Ministrul afacerilor europene declara la 21 mai, la Bucureşti, că Executivul UE urmează să decidă, cel mai probabil, suspendarea plăţilor de bani europeni în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în urma misiunilor de audit, adăugând însă că nu a văzut raportul de audit.

Comisia Europeană a precizat însă, în aceeaşi zi, că auditorii săi sunt în proces de analizare a constatărilor recentelor misiuni de audit de la Bucureşti şi că nu s-a luat o decizie privind o eventuală suspendare a plăţilor în cadrul POSDRU pentru România.
Sursa: Agerpres
Citeşte şi:
UPDATE: Scandalul POSDRU ia amploare