Analize gratuite pentru femeile însărcinate

Proiectul de lege care vizează asigurarea accesului tuturor femeilor la analize în timpul sarcinii și după naștere a fost adoptat de Senat și urmează să fie transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere. Acest document are ca obiectiv principal efectuarea gratuită a investigațiilor necesare, iar fondurile necesare vor fi prevăzute separat în bugetul Ministerului Sănătății.

Președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, doctorul Iulia Băilă, a detaliat la Radio România procedura de implementare a acestui proiect.

Potrivit explicațiilor doctorului Băilă, femeile însărcinate vor beneficia de fonduri alocate în funcție de raportările făcute de laboratoarele medicale. Alocarea fondurilor se va face în același sistem ca și pentru monitorizarea bolilor cronice. Asta înseamnă că nu va exista o sumă fixă alocată fiecărui laborator, ci fondurile vor fi solicitate și alocate suplimentar, în funcție de serviciile medicale efectuate și raportate.

Inițiatorii proiectului de lege subliniază că aproximativ o treime din femeile însărcinate din România nu își efectuează analize pe perioada sarcinii. Unii dintre acești pacienți ajung să consulte medicul abia în momentul nașterii. Astfel, legea urmărește să remedieze această situație prin asigurarea accesului la investigații gratuite, facilitând astfel o monitorizare adecvată pe parcursul sarcinii.

analize medicale
Analize gratuite pentru aceste femei / SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți pacienți erau refuzați din cauza lipsei de fonduri

Deputata Oana Țoiu, unul din inițiatorii proiectului de lege, a subliniat că, deși legislația existentă garanta accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, mulți pacienți erau refuzați din cauza lipsei de fonduri sau a depășirii plafonului lunar.

Această nouă inițiativă legislativă vine ca urmare a analizelor făcute de organizații non-guvernamentale, care au evidențiat dificultățile financiare cu care se confruntă o parte semnificativă din femeile însărcinate din România.

„O femeie însărcinată, cu sarcină cu risc, nu poate să vină peste o lună, să vină peste două luni, să vină peste trei luni”, a spus Oana Țoiu.

În cadrul dezbaterilor din plen, senatorul USR Ștefan Pălărie a subliniat că această măsură este cu atât mai binevenită pentru mamele aflate în grupuri sociale defavorizate, subliniind că accesul la servicii medicale trebuie să fie echitabil pentru toate categoriile sociale.

„Urările de bine nu ajută o mamă să treacă cu bine prin sarcină şi să nască fără probleme. Prin această inițiativă, dăm o speranță mamelor, cu precădere celor din zone sărace, pentru că vedem că harta sărăciei se suprapune aproape perfect peste harta incidentelor medicale în timpul sarcinii”, a explicat Ştefan Pălărie.