Identificat printre alte desene încredinţate casei Tajan pentru a fi vândute la licitaţie, studiul a fost clasificat discret în categoria 'tezaur naţional' la sfârşitul lui decembrie. Este deci interzis ca acesta să părăsească teritoriul Franţei, iar statul are la dispoziţie 30 de luni pentru a găsi suma cerută de vânzător, un medic de provincie care a dorit să-şi păstreze anonimatul. El are desenul de la tatăl lui, care l-a cumpărat la rândul său de la un librar.

La originea descoperirii "Studiului pentru un Sfânt Sebastian într-un peisaj" se află un lot de 14 desene, pentru evaluarea cărora casa de licitaţie Tajan l-a trimis pe expertul său obişnuit, Patrick de Bayser.

Acesta a descoperit aici un desen care avea pe verso "două crochiuri ştiinţifice privind repartiţia luminii în spatele unui obstacol şi două adnotări în scriere speculară – care poate fi citită în oglindă -, o tehnică utilizată frecvent de Da Vinci". "Am fost imediat convins că este un Leonardo", îşi aminteşte cu entuziasm Patrick de Bayser.

El i-a semnalat opera marii specialiste în desenele lui Da Vinci, Carmen C. Bambach, conservatoare la Metropolitan Museum din New York, care a confirmat identitatea autorului.

Se cunosc alte două studii cu Sfântul Sebastian ale lui Leonardo Da Vinci şi într-o listă a operelor sale întocmită chiar de el artistul face referire la opt desene pe această temă pe care nu a tratat-o niciodată într-un tablou.

Realizat cu cerneală închisă la culoare pe o hârtie foarte fină, acest Sfânt Sebastian făcea fără îndoială parte dintr-unul dintre carnetele de schiţe realizate de artist pentru a-şi nota ideile.

De o mare expresivitate, sfântul este înfăţişat cu părul în vânt, înainte de a suferi martiriul la care a fost supus de împăratul Diocleţian pentru că i-a apărat pe creştini când era centurion.