Tradiții pentru Lăsata Secului, înainte de Postul Crăciunului

Lăsata Secului are loc înainte de Postul Crăciunului. În fiecare an, credincioșii aderă la diverse tradiții și obiceiuri în această zi specială de 14 noiembrie. Se fac inclusiv previziuni despre vreme, oamenii primind indicii despre durata și intensitatea iernii.

Cuvântul „sec” înseamnă pentru credincioși faptul că trebuie să consume alimente fără grăsime, de post, fiind opusul alimentelor „de dulce”. Lăsata secului este ultima zi când se pot consuma mâncăruri „de dulce” înainte de începerea Postului Crăciunului.

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului reprezintă una dintre cele mai extinse perioade de post din calendarul bisericesc. Acesta deține o semnificație aparte: îi ajută pe credincioși să se pregătească corespunzător pentru celebrarea marelui eveniment al Nașterii Domnului.

În acest an, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie. El se încheie pe 24 decembrie, la miezul nopții. Odată cu abținerea de la anumite alimente, credincioșii trebuie să se îndepărteze de obiceiurile lumești și să mediteze mai mult. Ei sunt invitați să renunțe la sentimentele negative.

La masa de Lăsata Secului, românii servesc mâncăruri interzise începând cu ziua următoare. Dacă se servește piept de pui, în cazul în care acesta este gras, iarna următoare va fi grea. Dacă pieptul se dovedește mic, iarna va fi una blândă.

Creștinii trebui să arunce toate resturile de alimente rămase în urma acestei mese, în direcția răsăritului. În timp ce fac acest lucru, ei trebuie să spună: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Există și lucruri interzise pe 14 noiembrie. Printre acestea amintim faptul că nu se merge în vizită cu mâna goală. Ba din contră, se recomandă aducerea în dar a unei găini „friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin”.

Creștinii nu trebuie să coasă în această zi, să spele sau să toarcă. În caz contrar, vor atrage necazuri și boli. Este interzisă și cearta. Oamenii sunt invitați să se abțină de la a rosti vorbe urâte, dar și de la a le gândi!

Rugăciune pentru Lăsata Secului. Toți credincioșii trebuie să o rostească

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”