Satelitul a efectuat testele funcționale și este în prezent integrat pe lansator împreună cu alți 7 sateliți la Centrul Spațial al ESA  din Guyana Franceza.
"Goliat" are o formă de cub cu latura de 10 centimetri, cântăreşte un kilogram și a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Prin acest zbor experimental s-ar putea deschide calea României spre lansarea mai multor sateliți pe orbită, fapt care va aduce telecomunicații mai bune, hărți GPS mai performante, monitorizarea inundaţiilor sau  finanțări mai mari pentru proiecte viitoare.
România plăteşte mai mult la ESA anul acesta
Costurile totale ale acestui proiect au fost de 1,5 milioane de lei, la care se adaugă costurile lansării, care sunt estimate undeva la 100.000 de euro, cu tot cu testele de acceptanță.
Contribuția României la ESA va fi mai mare în acest an, pentru că se calculează după venitul national net, care în România s-a dublat în perioada luată în calcul. Astfel, dacă anul trecut contribuția a fost de 5,7 milioane de euro, anul acesta va fi de 7,4 milioane de euro, returnabili integral.
Fiecare cetățean român contribuie la programele spațiale românești cu circa 20-30 eurocenți, , în timp ce media europeană este de 15 euro. ROSA speră să ajungă  la o contribuție de 2 euro, în câțiva ani.
"Un euro investit în ESA aduce 10 euro în alte zone, pe termen lung. Participarea noastră aici nu are doar o componentă științifică, ci înseamnă industrie foarte serioasă", spune directorul (ROSA), Marius-Ioan Piso. El a exemplificat cu o firmă din Bacău, care în 2010 a fost selectată de un membru EADS să realizeze un strung pentru fabricarea fuselajului pentru racheta Ariane, versiunea cea mai performanta a noii generații de lansatoare europene.

Misiunea GOLIAT are un caracter educaţional şi experimental, iar durata de viață a satelitului, de la lansare, este de șase luni. Experţii se aşteaptă ca revenirea sa în atmosferă să dureze circa 1,3 ani. Oficialii ROSA au spus de asemenea că este posibil să se amâne lansarea, însă numai în condiții de vreme nefavorabilă extremă.
Sursa foto: spacealliance.ro