Există pe planetă un lac subacvatic care ucide orice viețuitoare care intră în el. Situat în Golful Mexic, ”lacul morții” continuă să-i intrige pe oamenii de știință. Din cauza salinității ridicate, dar și a gazelor din compoziție, cu câteva excepții, nicio vietate nu poate trăi aici.

De aceea, a fost denumit și ”Jacuzzi-ul Disperării”.

O piscină subacvatică cu saramură

Bine ascuns de apele golfului Mexic, ”Jacuzzi-ul Disperării” nu este un loc în care se pătrunde uşor. Între acest loc sinistru şi suprafaţă sunt mai puţin de 1000 de metri.

Este ceea ce oamenii de știință au numit ”o piscină subacvatică cu saramură”. Locul în sine este plin de metan, făcându-l un ”buzunar toxic” de apă de mare, care ucide aproape oric vietate care înoată din greșeală în el.

Din cauza unei concentrații crescute de sare, zona este de cinci ori mai sărată decât oceanul din jurul ei și chiar decât cea din Marea Moartă.

De la descoperirea sa, în 2015, oamenii de știință au vizitat ”Jacuzzi-ul Disperării” folosind submersibile robotizate. Acest lucru le-a permis să analizeze puținele viețuitoare care pot rezista toxicității intense a ”piscinei cu saramură”.

Faptul că apele acestui lac sunt atât de toxice, în timp ce restul oceanului din jurul lui rămâne relativ normal, continuă să-i intrige pe oamenii de știință. Acest lucru este posibil datorită densității apei, care a creat substanțe chimice toxice, inclusiv metan și hidrogen sulfurat.

Deoarece această combinație de substanțe chimice și sare este foarte toxică, orice pește, amfipode sau crabi care înoată din greșeală aici au șanse zero de supraviețuire.

Singurele organisme care ar putea supraviețui în aceste condiții sunt bacteriile, viermii tubulari sau creveții. Restul ființelor vii ar muri instantaneu.

De ce este importantă descoperirea unui loc atât de neospitalier

Descoperirea acestui loc neospitalier este extrem de importantă pentru oamenii de știință, deoarece se crede că micile organisme care reușesc să supraviețuiască în aceste condiții extreme, cu lipsă absolută de oxigen, ar putea să semene cu forme de viață care ar exista în alte locuri ale sistemului nostru solar.

Cum a apărut un astfel de lac ucigaș

Se bănuiește că Golful Mexic era mai puțin adânc cu milioane de ani în urmă. Și că, pe măsură ce apa de aici s-a evaporat, ar fi lăsat în urmă straturi masive de sare. De-a lungul timpului, mai multe straturi de sedimente s-au așezat, îngropând sarea în adâncuri.

Când presiunea a crescut prea mult, straturile s-au crăpat, eliberând o cantitate masivă de sare în apa din jur. În acest fel s-ar fi născut ceea ce experții denumesc acum ”Jacuzzi-ul Disperării”.