"Examinăm mai multe scenarii pentru a ocoli strâmtoarea Ormuz, însă deocamdată nu am luat nicio decizie", a declarat directorul general de la conglomeratul de stat Kuwait Petroleum Corp. (KPC), Farouk al-Zanki. "Aceasta este o chestiune care trebuie să fie coordonată cu ţările din Consiliul de cooperare al Golfului", a adăugat Farouk al-Zanki.

Pe lângă Kuweit, Consiliul de cooperare al Golfului mai cuprinde Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Omanul şi Qatarul.

Kuweitul produce aproximativ trei milioane de barili pe zi şi majoritatea exporturilor sale trec prin strâmtoarea Ormuz, pe care Iranul a ameninţat că o va bloca.

Emiratele Arabe Unite intenţionează să finalizeze până în luna iunie construcţia unui oleoduct care le va permite acestora să-şi exporte petrolul fără să treacă prin strâmtoarea Ormuz. Graţie aceste conducte petrolul provenit de la câmpurile petrolifere Habshan (sud-estul emiratului Abu Dhabi) până în portul Foujeirah (estul Emiratelor), în Golful Oman, fără a tranzita prin strâmtoarea Ormuz. De asemenea, la Foujeirah este în construcţie şi un terminal pentru exporturile de gaze naturale.

Strâmtoarea Ormuz, situată între Golful Persic şi Golful Oman, este locul prin care tranzitează circa 35% dintre exporturile mondiale de petrol pe cale maritimă. Teheranul, acuzat de Occidentali că urmăreşte să se doteze cu bomba atomică şi sancţionat de comunitatea internaţională, a ameninţat la sfârşitul lui decembrie că va închide calea maritimă, scrie Agerpres.