‘Ne aşteptăm ca autorităţile române să îşi exprime în curând opţiunea în legătură cu semnarea unui acord bilateral, adoptând o poziţie similară celorlalte state membre ale Uniunii Europene’, a declarat, într-un comunicat, Ionuţ Măstăcăneanu, senior manager pentru servicii de consultanţă fiscală la compania KPMG România.

Pe 18 martie 2010, IRS publică Actul HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act), ce adăuga noi prevederi Codului fiscal al Statelor Unite ale Americii, prevederi care sunt cunoscute generic sub denumirea de FATCA. Conform FATCA, o instituţie financiară străină (IFS) care refuză să încheie un acord cu IRS prin care să dezvăluie identitatea clienţilor săi americani va fi penalizată prin reţinerea la sursă a unui impozit în cuantum de 30% din valoarea tuturor plăţilor din SUA, care intră în sfera impozitului cu reţinere la sursă.

Ulterior, la data de 15 februarie 2012, Trezoreria Statelor Unite şi IRS au publicat o primă variantă a regulamentelor (regulamentele propuse) pentru implementarea FATCA, urmată de publicarea pe 26 iulie 2012 a modelelor de acorduri bilaterale cu alte jurisdicţii (sub formă reciprocă şi non-reciprocă). Aceste modele oferă o mână de ajutor IFS-urilor prin raportarea informaţiilor despre conturile deţinute de cetăţeni SUA către autorităţile fiscale din ţările proprii.

Raportarea către IRS se produce apoi, în mod automat, între autorităţile din cele două ţări semnatare. Pe 21 iunie 2012, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat intenţia de a dezvolta un al doilea model de acord.

Departamentul de Trezorerie al SUA şi-a declarat intenţia de a semna acorduri bilaterale cu ţările interesate, pe baza acestor modele. La momentul actual, singura ţară care a semnat un acord interguvernamental cu reciprocitate a schimbului de informaţii fiscale este Marea Britanie, la data de 12 septembrie 2012.

Recent, însă, au fost emise mai multe anunţuri legate de negocierile în desfăşurare la nivel mondial. Există discuţii cu mai mult de cincizeci de ţări pentru a implementa prevederile FATCA prin acorduri guvernamentale bilaterale. Între aceste ţări, Franţa, Germania, Italia, Spania, Japonia, Elveţia, Canada, Danemarca, Finlanda, Guernsey, Irlanda, Isle of Man, Jersey, Mexic, Olanda şi Norvegia sunt indicate ca fiind jurisdicţiile unde procesul este în stadiile finale.

Jurisdicţiile cu care Trezoreria SUA poartă un dialog activ în vederea semnării de acorduri sunt Argentina, Australia, Belgia, Insulele Cayman, Cipru, Estonia, Ungaria, Israel, Coreea, Liechtenstein, Malaysia, Malta, Noua Zeelandă, Slovacia, Singapore şi Suedia. Autorităţile americane anticipează finalizarea unora dintre aceste negocieri până la sfârşitul acestui an.

Între ţările cu care se analizează opţiuni de semnare de acorduri – Bermuda, Brazilia, Insulele Virgine Britanice, Chile, Cehia, Gibraltar, India, Liban, Luxemburg, Rusia, Seychelles, Saint Maarten, Slovenia şi Africa de Sud – este enumerată şi România.

Noua dată limită a primei raportări pentru instituţii financiare străine cu privire la conturile cetăţenilor din SUA, în contextul legii americane pentru combaterea evaziunii fiscale FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), este 31 martie 2015, a precizat Ionuţ Măstăcăneanu.

Data-limită apare în instrucţiunile Autorităţii Fiscale din SUA (Internal Revenue Service – IRS), publicate pe 19 noiembrie, care introduc unele prevederi legate de calendarul de due diligence şi alte cerinţe pentru instituţiile financiare străine (IFS). De asemenea, instrucţiunile IRS vizează reţinerea la sursă a impozitelor aplicabile veniturilor brute şi statutul obligaţiilor existente la 1 ianuarie 2013, obligaţii care vor fi exceptate de la aplicarea regulamentelor FATCA.

Ca o prevedere generală, anunţul IRS din 19 noiembrie impune ca dată limită 1 ianuarie 2014 pentru implementarea procedurilor de deschidere de noi conturi pentru agenţii care fac reţinerea la sursă (societăţi de acest tip din SUA, instituţii financiare străine /IFS/ participante la FATCA şi IFS-uri conforme înregistrate).

Definiţia ‘plăţilor cu reţinere la sursă’ este modificată în textul anunţului IRS prin adăugarea veniturilor brute din vânzarea sau altă formă de lichidare după data de 31 decembrie 2016 a oricărui activ deţinut care poate produce venituri de natura dobânzilor, dividendelor, sau care sunt venituri FDAP (fixe, anuale sau periodice care pot fi determinate) din surse americane.

‘În textul documentului se arată că Trezoreria Statelor Unite şi IRS au intenţia de a încorpora aceste prevederi în regulamentele finale. Instituţiile financiare anticipează un nou set de regulamente pentru sfârşitul acestui an sau, cel mai târziu, ianuarie 2013, însă nu se ştie dacă acestea vor fi cele finale’, a spus reprezentantul KPMG.
SURSA: Agerpres