Klaus Iohannis este de acord cu noile măsuri fiscale

Klaus Iohannis participă în aceste zile la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De aici el a vorbit despre evenimentele cele mai importante din țară.

Președintele consideră că noile măsuri sunt un pas în direcția cea bună. El crede că ele pot rezolva măcar o parte a problemelor sistemice acumulate de România în ultimii 30 de ani.

„Este un pas în direcţia bună. Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Că acum nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani este iarăşi un lucru care este uşor de înţeles, dar paşi trebuie făcuţi.

Nu putem să continuăm să ne facem că bani publici sunt de multe ori cheltuiţi fără o eficienţă foarte mare, nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală şi nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite”, a declarat Iohannis.

Iohannis și-a exprimat încrederea că Guvernul va veni cu măsurile pentru a rezolva toate aceste probleme chiar și pe termen scurt.

„Cum se face asta este o artă pe care trebuie să o descopere Guvernul şi să vină cu acele măsuri care rezolvă problema şi pe termen scurt, dar care rezolvă şi problemele sistemice”, a afirmat şeful statului.

Iohannis anunță că proiectul măsurilor fiscal-bugetare ar putea primi amendamente

Președintele României crede că proiectul mai poate suferi amendamente şi în Parlament. Acest lucru s-ar putea întâmpla deși va fi înaintat prin procedură de angajare a răspunderii. Șeful statului anunță posibile îmbunătățiri și adaptări.

„Noi ştim că avem probleme sistemice. După părerea mea, este un prim pas care se face şi după ce acest proiect va fi dezbătut va ajunge în Parlament unde iarăşi sunt posibile îmbunătăţiri, adaptări şi aşa mai departe, chiar şi în procedură de angajare a răspunderii sunt posibile amendamente dacă sunt găsite necesare.

Haideţi să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie şi să mergem mai departe”, a mai spus şeful statului.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul şedinţei de Guvern că proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru care Executivul își va asuma răspunderea, are scopul de a revizui sistemul fiscal pentru a-l face mai echitabil. Astfel, se dorește să se promoveze munca cinstită și să se reducă portițele de optimizare fiscală și evaziunea.

Prim-ministrul a subliniat că proiectul de lege se bazează pe o „abordare echilibrată” care include patru componente principale: reducerea cheltuielilor statului, creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale, impozitarea suplimentară a sectorului de lux, a comportamentelor vicioase și a profiturilor excesive, precum și asigurarea unei mai mari echități fiscale între contribuabili.