În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile române au decis, prin Decretul-lege din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată în Ziua Înălțării Domnului.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Eroilor”, a susținut un discurs prin care a evidențiat că este foarte important ,,să-i onorăm pe eroii noștri”.

Klaus Iohannis: Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate

„Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale. Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor vremuri ale istoriei și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării.

Este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii”, spune Klaus Iohannis.

El arată că, datorită eroilor, România este în prezent un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euroatlantice.

„Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare.

Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă”, adaugă șeful statului.

El transmite „un gând bun” tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a angajamentelor externe asumate de România.

Președintele României: Moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri ne obligă să luăm atitudine

„Înaintașii noștri, în lupta lor pentru desăvârșirea unității naționale și crearea statului național român, suveran și independent, au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul cultural și politic european. Moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acțiuni care aduc atingere valorilor esențiale pe care le respectăm și care ne definesc ca națiune europeană.

Astăzi, România, în calitate de membru NATO și al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și este un stat pe deplin angajat în eforturile internaționale de apărare și garantare a respectării libertății, democrației, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale.

Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la granițele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagrațiilor mondiale din secolul trecut, avem obligația morală față de înaintași, dar și responsabilitatea față de cetățenii țării noastre de a acționa ferm, alături de partenerii și aliații noștri, pentru apărarea valorilor în care credem. (…) Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte.

Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma”, a încheiat Iohannis.