A fost promulgată legea prin care avocaţii condamnaţi la închisoare sunt considerați nedemni pentru profesia lor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 11 ianuarie 2023, legea care prevede că avocaţii care au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa cu închisoarea de cel puţin un an pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni (contra vieţii, patrimoniului, înfăptuirii justiţiei, securităţii naţionale sau de genocid, umanităţii şi de război, de corupţie sau de serviciu, de fals sau care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea social) sunt considerați nedemni pentru profesoria lor.

Actul normativ modifică articolul 14 litera a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

„Este nedemn de a fi avocat cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, infracţiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puţin un an şi reprezentând infracţiune contra vieţii, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii şi de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”, prevede legea.

Vă amintim că, anul trecut, această lege a fost sesizată la Curtea Constituțională a României (CCR) de către partidul politic USR şi alți deputaţi neafiliaţi, însă sesizarea lor a fost respinsă.

Klaus Iohannis a promulgat o lege care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor

Vă amintim că președintele României a promulgat și o lege care înăsprește sancțiunile date pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și care aduce noi obligații pentru municipalități. OUG 133/2022 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și reglementează o serie de măsuri privind gestionarea deșeurilor municipale prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe scurt, autoritățile publice vor trebuie să implementeze un sistem de colectare separată a bio-deșeurilor și să introducă, până în 2025, colectarea separată a deșeurilor textile și a gunoaielor periculoase. Noua legislaţie acordă primăriilor din România un termen de şase luni. În acest timp, administraţiile locale trebuie să asigure colectarea separată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar apoi, până la 1 ianuarie 2025, și pentru textile, din deșeurile municipale.

În plus, oamenii care nu vor separa corect deșeurile vor fi penalizați cu plata unui tarif de două sau chiar trei ori mai mare față de tariful normal al taxei de salubrizare.

De asemenea, autoritățile publice sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material și să organizeze atribuirea conform deciziei luate.