Kelemen Hunor a susținut că și cetățenii români ar beneficia de cooperarea dintre cele două țări, inclusiv maghiarii din Transilvania, conform unui interviu publicat în ediţia de vineri a ziarului ungar Magyar Nemzet, citat de MTI.

„Ne vom preocupa să contribuim la acest proces”, a subliniat preşedintele UDMR, apreciind că mulţi dintre „colegii săi români” şi guvernul ungar sunt de asemenea deschişi faţă de îmbunătăţirea cooperării bilaterale.

O sesiune guvernamentală comună între România și Ungaria

Kelemen Hunor a menţionat că România şi Ungaria vor organiza o sesiune guvernamentală comună atunci când va putea fi prezentat şi un program comun specific, lucru care în opinia sa e greu de crezut că „se va întâmpla de la o lună la alta”, având în vedere relaţiile bilaterale „mai curând tensionate” în ultimii ani.

Liderul UDMR a subliniat că formaţiunea sa şi maghiarii din Transilvania au fost dintotdeauna interesaţi de o strânsă cooperare între guvernele din Ungaria şi din România şi de posibilitatea de a „juca un rol de punte în acest sens”.

„Nu putem promite miracole în această privinţă, dar ce putem spune este că începerea cooperării va duce la creşterea încrederii”, a spus Kelemen Hunor.

Restricţiile rămân în vigoare în Ungaria până la 1 februarie

Viktor Orban a spus că restricţiile vor fi menţinute până când vaccinurile anti-COVID vor fi la îndemână, conform MTI, citată de Agerpres.

Declarația premierului a fost făcută în intervenţia sa săptămânală la postul public de radio.

Vaccinurile sunt sigure şi necesare, a spus şeful executivului ungar, care a precizat că se va vaccina „atunci când îi va veni rândul”.

Legat de criza economică, Viktor Orban şi-a anunţat intenţia de a „face mai mult decât doar a preveni criza”. „Vreau ca 2021 să fie un an remarcabil pentru unguri”, a subliniat acesta, adăugând că primele luni ale acestui an vor fi dificile.