Italia, undă verde pentru predarea unui europarlamentar Belgiei

Curtea de Apel din Napoli (sudul Italiei) a aprobat marți predarea europarlamentarului italian Andrea Cozzolino către Belgia, în urma unui mandat european de arestare emis în scandalul denumit „Qatargate”, conform informațiilor apărute în presă, transmite AFP.

Cu toate acestea, este de așteptat ca avocații eurodeputatului să conteste această decizie în termen de cinci zile, având posibilitatea de a face apel la Curtea de Casație, potrivit agenției italiene AGI. Până la soluționarea apelului, punerea în aplicare a predării este suspendată.

Potrivit justiţiei belgiene, Andrea Cozzolino, preşedinte din 2019 al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Magreb, ar fi „primit în mod necuvenit (…) bani pentru a-şi exercita funcţiile parlamentare europene astfel încât să favorizeze interesele Marocului în cadrul Parlamentului European”.

Acuzaţii pe care eurodeputatul le-a respins ferm în cadrul audierii desfăşurate marţi în faţa Curţii de Apel din Napoli, potrivit jurnalului local Il Mattino.

Pe 2 februarie, Parlamentul European a votat ridicarea imunităţii lui Cozzolino, exclus temporar din grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). A fost arestat şi apoi plasat în arest la domiciliu pe 11 februarie în Italia.

Andrea Cozzolino, suspendat din partid

Anterior, pe 16 decembrie, Partidul Democrat italian (stânga) a anunţat suspendarea lui „ca măsură preventivă” din registrul membrilor săi, „până la închiderea anchetelor aflate în desfăşurare legate de scandalul Qatargate”, cu scopul de „a proteja imaginea partidului”.

În acest caz de presupusă corupţie în beneficiul Qatarului şi Marocului, cel puţin şase suspecţi au fost inculpaţi în Belgia, suspectaţi în special de participare la o organizaţie criminală şi de spălare de bani.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.

În prezent, doar Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri mai sunt în arest la domiciliu în Belgia unde poartă brăţară electronică.

Scandalul a izbucnit în decembrie 2022, când anchetatorii belgieni au pus mâna pe aproximativ 1,5 milioane de euro în bani lichizi în genţi sau valize descoperite în special la locuinţele din Bruxelles ale lui Panzeri şi Kaili.

Justiţia belgiană suspectează plăţi în numerar făcute în schimbul unor decizii politice sau poziţii favorabile Qatarului şi Marocului în Parlamentul European, pe care Doha şi Rabat le-au negat ferm.