”Nu este posibil să luăm o decizie în prima jumătate a lunii octombrie”, deoarece raportul de evaluare nu va fi gata până atunci, a declarat Juncker, într-o conferinţă de presă după reuniunea informală a celor 17 miniştrii de finanţe din zona euro din localitatea cipriotă Filoxenia.
La rândul său, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat că o opţiune care ar putea fi luată în considerare ar fi acordarea unui răgaz suplimentar Greciei pentru ca această să pună în practică reformele economice. ”Există mai multe modalităţi prin care programul de sprijin poate fi ajustat. Perioada de timp este o opţiune care poate fi luată în considerare”, a spus Lagarde, care participă la reuniunea miniştrilor europeni de finanţe, potrivit Agerpres.
De asemenea, Jean-Claude Juncker a anunţat că viitorul fond permanent de salvare al zonei euro (Mecansimul European de Stabilitate-MES), va intra în vigoare la finele lunii octombrie, după ce vor fi vărsate primele două tranşe din capitalul său.
Zilele trecute, Curtea Constituţională din Germania a autorizat adoptarea de către Berlin a MES. Germania era singurul stat membru al Uniunii Economice şi Monetare care nu a ratificat încă Mecanismul European de Stabilitate.
O misiune a troicii FMI-UE-BCE este în prezent la Atena pentru ajuta guvernul grec să finalizeze un nou pachet de măsuri care să genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o condiţie necesară pentru deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor. Dacă va obţine un raport pozitiv din partea troicii, premierul grec Antonis Samaras intenţionează să ceară un răgaz suplimentar de doi ani pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internaţionali în schimbul planului de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro acordat în luna martie.