‘Aş saluta decizia prietenilor noştri greci dacă aceştia, urmând exemplul german, ar înfiinţa o agenţie non-guvernamentală pentru privatizare’, a declarat Juncker într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, citat de ITAR-TASS

Printre angajaţii unei asemenea agenţii ar trebui să se numere şi experţi străini, a subliniat premierul luxemburghez. ‘Uniunea Europeană /UE/ propune o monitorizare a procesului de privatizare /din Grecia/ în mod atât de vigilent, ca şi cum noi înşişi l-am realiza’, a spus Juncker. În urma privatizării, ‘ar putea fi obţinută o sumă care ar depăşi în mod substanţial cele 50 de miliarde de euro solicitate de Grecia’, estimează liderul Eurogroup.

Totodată, Jean-Claude Juncker a atenţionat că UE aşteaptă de la Grecia ‘ca principalele grupuri politice din ţară să pună capăt disputelor minore’. ‘Guvernul şi opoziţia ar trebui să-şi confirme la unison ataşamentul faţă de acordurile cu UE privind reformele. Restructurarea datoriilor este posibilă doar după consolidarea bugetului’, a adăugat liderul miniştrilor de finanţe din zona euro.

O iniţiativă asemănătoare cu privire la privatizarea din Grecia formulase săptămâna aceasta şi ministrul de finanţe al Suediei, Anders Borg, care le-a propus de asemenea grecilor să se inspire din experienţa Germaniei, unde, după reunificarea ţării, în teritoriile estice /fosta RDG/ ‘s-a desfăşurat exemplar privatizarea companiilor de stat’.

‘Apariţia în Grecia a unei agenţii independente de privatizare, capabilă să asigure profit într-o perspectivă pe termen lung, ar garanta afluxul de investiţii’. ‘Pentru Grecia, acest lucru ar deveni un pas înainte în vederea depăşirii crizei’, îşi exprimase convingerea Andres Borg.

SURSA: Agerpres