Organizaţia Naţiunilor Unite trage un semnal de alarmă la o lună după ce seismul cu magnitudinea 7,2 a devastat comunităţi întregi în sudul statului Haiti şi a provocat moartea a 2.200 de persoane.

Potrivit sursei citate, mai multe urgențe umanitare continuă să rămână fără răspuns, în timp ce numeroase victime nu au primit niciun fel de ajutor, relatează dpa.

Mai exact, potrivit ONU, dintre cele 800.000 de persoane afectate de puternicul seism, care a deteriorat sau distrus mii de locuinţe, şcoli şi biserici din trei regiuni din sudul Haiti, aproximativ 400.000 de persoane nu au primit încă niciun fel de ajutor.

Bruno Lemarquis, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti susține că aceste sute de mii de persoane nu au avut acces la asistenţă umanitară deoarece locuiesc în zone îndepărtate. Pe de altă parte, multe alte persoane nu au acces la apă potabilă sau nu au revenit la şcoală, a maia dăugat Bruno Lemarqui.

„Puterea de rezistenţă a poporului haitian se află într-adevăr la limită”, a spus el.  Totodată, el a subliniat faptul că situația lui Haiti nu trebuie să fie uitată. „Trebuie să ne asigurăm că Haiti nu devine o criză uitată în contextul acestui cutremur”, a afirmat oficialul ONU.

Cum se desfășoară activitățile ONU

În ceea ce privește modul de actviitate al ONU, Bruno Lemarquis a declarat că, în timp ce agenţiile ONU „au ajuns la jumătate din populaţia” afectată de ultimul dezastru natural care a zguduit statul din Caraibe, rămân încă multe de făcut.

În același timp, oficialul a mai subliniat faptul că sprijinul comunităţii internaţionale este necesar nu doar pentru nevoile umanitare imediate, ci şi pentru reconstrucţia pe termen lung.

Bruno Lemarquis a mai adăugat că suma de 187,3 milioane de dolari, pentru colectarea căreia ONU a lansat un apel la donaţii, destinate ajutorării a jumătate de milion de victime ale cutremurului, doar circa o treime a fost strânsă de la donatori. De asemenea, în cursul săptămânii trecute, UNICEF şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au lansat apeluri urgente pentru finanţare, menţionând distrugerea a sute de şcoli şi daunele aduse agriculturii.

Amintim faptul că situaţia gravă din Haiti a fost complicată de numeroasele crize cu care se confruntă ţara, între care lipsa hranei, instabilitatea politică recurentă şi violenţele comise de bandele armate. Totodată, cutremurul puternic a venit la o lună după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a cărui moarte a generat și mai mult haos la nivel național.