În avanpremiera lansării în cinematografe a celei mai recente pelicule din seria ''Star Wars'', ''The Last Jedi'', sociologii au dat publicităţii un sondaj care arată că un procent de 47% din cele peste 26.000 de persoane chestionate cred ''în existenţa unor civilizaţii extraterestre inteligente în univers''. 

La întrebarea ''credeţi că există forme de viaţă pe alte planete'', un procent şi mai mare, de 61%, a răspuns ''da''. Aproximativ un sfert dintre cei întrebaţi au spus că nu cred în existenţa unei alte forme de viaţă inteligente în afara celei de pe Pământ, potrivit cercetătorilor de la Glocalities. 

Dintre cei care cred că nu suntem singuri în univers, 60% sunt de părere că ar trebui să încercăm să intrăm în contact cu civilizaţiile extraterestre atunci când acestea vor fi descoperite. 

Nu este primul sondaj pe tema civilizaţiilor extraterestre – cercetări realizate în Germania, Marea Britanie şi Statele Unite au ajuns la concluzii similare -, dar oamenii de ştiinţă spun că este cel mai amplu studiu de acest fel realizat la nivel global. 

''Procentul mare de oameni care cred în existenţa civilizaţiilor extraterestre inteligente şi profilul distinctiv al acestora explică parţial popularitatea imensă de care se bucură filmele despre spaţiul cosmic, cum este seria 'Star Wars''', a spus Martijn Lampert, directorul proiectului. 

''Oamenii care cred în existenţa unor civilizaţii extraterestre inteligente nu reprezintă o minoritate'', a adăugat acesta. 

Procentul cel mai mare de persoane care cred în existenţa vieţii pe alte planete a fost înregistrat în Rusia (68%), urmată la mică distanţă de Mexic şi China. Olandezii, mai ''cu picioarele pe pământ'', cred într-un procent de doar 28%, arată studiul. 

Interviurile au fost realizate în 15 limbi, în intervalul decembrie 2015-februarie 2016, în mai multe ţări care totalizează 62% din populaţia globului şi 80% din economia globală. 

''The Last Jedi'', cel de-al optulea episod al francizei de succes ''Star Wars'', va fi lansat săptămâna viitoare în cinematografe. (Sursa: Agerpres)