În centrul discuţiilor se vor afla, în afară de impactul pe care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană îl va avea asupra economiei globale, şi efectele negative asupra monedei japoneze şi asupra companiilor nipone aflate pe teritoriul britanic.

Reuniunea are loc la o zi după ce victoria la referendum a Brexitului a provocat Bursei din Tokio cea mai mare scădere procentuală din ultimii peste doi ani, iar yenul a atins niveluri maxime după cele de la finele lui 2013 şi 2013 în raport cu dolarul şi euro.

Un yen scump minează competitivitatea marilor companii exportatoare japoneze, care îşi văd profiturile diminuate la repatriere.

Ieşirea Londrei din UE complică, totodată, agenda tratatului de liber schimb (TLC) pe care Tokio spera să îl semneze curând cu Bruxellesul şi care constituie un instrument important pentru actualul Guvern nipon în vederea impulsionării reformele structurale menite să facă mai competitivă a treia economie mondială.

Reprezentanţii Ministerului Economiei vor avea săptămâna viitoare o întâlnire cu conducerile companiilor nipone pentru a discuta despre viitoarele probleme cu care s-ar putea confrunta în operaţiunile pe care le desfăşoară pe teritoriul britanic şi european, conform NHK.

Japonia este, cu peste 1.300 de companii, al doilea cel mai mare investitor străin din Marea Britanie, după SUA, iar ieşirea din clubul celor 28 va aduce prejudicii enorme acestor companii care, probabil, vor pierde accesul direct la piaţa UE.

SURSA: Agerpres