„Folosirea eficientă şi oportună a gazelor este o metodă acceptată numai pentru imobilizarea persoanelor şi se realizează cu ajutorul pulverizatorului. Pulverizatorul de mână cu substanţe iritant – lacrimogene este destinat imobilizării unor persoane recalcitrante, dispersării unor grupuri de agresori sau evacuării acestora din încăperi şi ascunzători, fără a se produce vătămări corporale”, scrie în ghidul oficial, conform Digi24.ro.

După care se precizează că „distanța eficientă de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai puțin de 1,5-2 metri” și se atașează textului și o poză din care jandarmii să rețină că nu au voie să pulverizeze direct în față.

În ceea ce privește zonele corpului asupra cărora jandarmii pot interveni, lămuri apar la subcapitolul „Zone de acțiune și elemente de traumatologie”.

„Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C”, scrie în ghidul MAI.