‘Consecinţele (politicii lui Margaret Thatcher) nu le stabilesc eu, acestea sunt demonstrate de fapte. În această lume, confiscată de piaţă, ea a îndepărtat fierberea din economia globală pentru o perioadă scurtă de timp, dar apoi a pregătit treptat actuala criză’, a declarat Prodi, fost preşedinte al Partidului Democrat din Italia (de stânga), într-un interviu telefonic pentru canalul RepubblicaTV.

‘Thatcher voia piaţa 100%. Nimeni nu este împotriva pieţei, dar piaţa fără nicio restricţie a condus la actualul dezechilbru pe care cu toţii îl resimţim astăzi’, a subliniat cunoscutul politician, remarcând că numai istoria va arăta cine poartă responsabilitatea principală pentru cele întâmplate – Thatcher în persoană sau interpreţii ei’.

În opinia sa, politica lui Margaret Thatcher, preluată şi de preşedintele american Ronald Reagan, a schimbat lumea prin implementarea unor norme noi în economia mondială şi a adus la creşterea tot mai mare a decalajului între bogaţi şi săraci.

‘Amprenta lăsată de Thatcher în istorie este faptul că ea a fost mentora lui Ronald Reagan.Thatcher şi Reagan au schimbat lumea, au schimbat echilibrul economiei mondiale. Au schimbat însuşi conceptul despre lume: cât mai puţin stat, nicio intervenţie a statului pe piaţă. Ceea ce trăim astăzi ca urmare a acestei politici este dezechilibrul. Deci am ajuns de unde am pornit’, a apreciat politicianul de stânga.

Margaret Thatcher a fost prima şi singura femeie premier în istoria Regatului Unit (1979-1990). Ea a murit luni, la vârsta de 87 de ani, în urma unui atac cerebral, urmând să fie înmormântată (pe 17 sau 18 aprilie) cu onoruri militare, dar fără funeralii naţionale.
Sursa: Agerpres