Numele original se spune că era „Rockenfeller”, scriu cei de la Business Insider. Istoria începe cu John Davison Rockefeller, care s-a născut în 1839, familia acestuia mutându-se în anul 1852 în Cleveland.
Primul tun a venit odată cu Războiul Civil, când JD a reușit să pună pe picioare un mic business ale cărui venituri erau produse din furnizarea de hrană pentru trupele unioniste. La finalul războiului, acesta JD avea deja o avere de 250.000 de dolari.

Finalul războiului a coincis cu primul boom petrolier al țării, iar Cleveland  a devenit un mare hub logistic. Anul 1865 îl prinde pe John Davison Rockefeller investind într-o rafinărie de petrol, în cadrul unui parteneriat. Rockefeller & Andrew a devenit în scurt timp cea mai mare rafinărie din Cleveland.

Afacerea s-a extins, iar în 1870 JD a creat  compania Standard Oil, care valora inițial un milion de dolari. Compania controla la vremea aceea 10% din petrolul rafinat al Statelor Unite.

În 1877, ajunsese să controleze 90% din acest total. În anul 1879, Rockefeller se număra printre cei mai bogați 20 de oameni din America.

Familia Rockefeller a decis să se mute la New York în anul 1883, pentru ca în 1885 să se mute în clădirea care va deveni iconică pentru compania Standard Oil din New York. Este perioada în care Rockefeller se extinde în Europa și vinde mai mult în afara Statelor Unite decât în interiorul țării.

În 1896, Henry Ford a realizat primul automobil, eveniment care avea să genereze o enormă creștere a cererii de petrol.

Compania a început să sufere din cauza unei legii antitrust cunoscută drept Legea Sherman. Este prima legislaţie americană adoptată pentru a controla monopolurile care restricţionau comerţul şi descurajau competiţia. Aceasa era îndreptată în mod special împotriva companiei lui Rockefeller. În urma acestui episod, JD a început să-și îmbunătățească imaginea acordând bani pentru sistemul de învățământ. Mai târziu, cei 600.000 de dolari dați Universității din Chicago au fost considerați ca fiind „cea mai bună investiție făcută vreodată”.

Odată cu venirea la putere a lui Roosevelt, guvernul american a lansat cel puțin 3 acțiuni în instanță împotriva Standard Oil. Motivul? Compania era de cel puțin 20 de ori mai mare decât cel mai apropiat competitor.

John Davison Rockefeller moare la vârsta de 98 de ani, în 1937 fiind considerat cel mai bogat om din istoria Statelor Unite ale Americii. În urma lui a rămas un singur fiu: John D. Rockefeller Jr.

Crahul bursier din 1929 a șters nu mai puțin de jumătate din valoarea averii familiei Rockefeller. Asta nu ia împiedicat să înceapă în 1931 construcția complexului Rockefeller Center, care a generat 75.000 de locuri de muncă. Au fost cheltuiți nu mai puțin de 250 de milioande de dolari, iar în anul finalizării era considerat cel mai mare centru comercial privat dezvoltat vreodată.
În 1930, Rockefeller Jr. devine acționar majoritar la Chase Bank, unde va fi CEO timp de 11 ani David Rockefeller, fiul acestuia, care împlinește 97 de ani în acest an și care se află în topul celor mai bogați oameni de pe glob, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari.

Treptat, se făcea trecerea dinspre afaceri cu petrol înspre afaceri în domeniul imobiliar și bancar.

Cel care a jucat un rol important în familia Rockefeller a fost Nelson, fratele lui David, care a fost ales președinte al Rockefeller Center și care, mai apoi, a fost ales un rol important în guvernul american, fiind guvernator la New York. Nelson a murit în 1969.

John D. Rockefeller Jr. moare la vârsta de 86 de ani, în anul 1960. În această perioadă Nelson candidează la funcția de președinte al Americii, dar pierde în fața lui Nixon.

Nelson moare în 1979, după ce fratele acestuia, John D. III, murise și el în 1978. Winthrop, un alt Rockefeller de generația a treia, murise în 1973.

Cel mai proeminent membru al familiei din zilele noastre este senatorul Jay Rockefeller. Tot de numele familiei Rockefeller se leagă compania ExxonMobil, „moștenitoarea” companiei Standard Oil, și care este cea mai mare companie din lume la ora actuală în materie de venituri.

Ultimul și cel mai important lucru care ar trebui menținut este legătura cu titlul acestei istorii: cel care s-a născut în Germania este Johann Peter Rockefeller, după alte documente Rockenfeller. Acesta s-a născut în septembrie 1682 și a fost fiul germanului Johannes Rockenfeller, care trăia în Rhenania.
Familia acestuia era foarte săracă, mai ales din cauza ravagiilor făcute de armata franceză, din timpul lui Ludovic al XV-lea. Acesta a fost și unul dinter motivul pentru care Johann Peter Rockefeller a părăsit continentul european și s-a mutat în America în anul 1723.
Salvarea lor a venit prin regina Anna a Marii Britanii, care s-a oferit să pună sub protecție engleză mii de germani săraci. Astfel, germanii au avut acces la coloniile engleze, iar mulți dintre ei au ales să plece în America, care le-a oferit libertate dar și oportunitatea de a se îmbogăți.