"Fără îndoială, SUA sunt cea mai mare putere mondială şi cea mai mare şi mai importantă ţară-prietenă a Israelului, însă noi suntem un stat independent şi în cele din urmă statul Israel va lua cele mai potrivite decizii, ca urmare a propriei sale evaluări a situaţiei", a spus Lieberman într-un interviu acordat postului de radio public israelian.

"Dosarul iranian este cunoscut, direcţia luată de Iran este clară. Trebuie să luăm deciziile în mod calm, cântărind bine argumentele pro şi contra. Toate aceste speculaţii nu fac bine nimănui", a subliniat ministrul israelian, făcând aluzie la informaţiile privind o eventuală operaţiune militară a Israelului îndreptată împotriva obiectivelor nucleare iraniene.

În ultimele săptămâni Israelul a alimentat sau a infirmat în mod alternativ informaţiile privind posibilitatea unor bombardamente israeliene menite să paralizeze programul nuclear iranian, pe care Tel Avivul îl consideră ca fiind unul cu destinaţie militară, nu civilă după cum afirmă Teheranul.

Lăsând la rândul său să se înţeleagă că Israelul ar putea acţiona în mod independent împotriva Iranului, premierul Netanyahu a declarat vineri, în timpul vizitei sale în Canada, care precede întrevederea sa cu preşedintele american Obama, că doreşte să "protejeze libertatea Israelului".

SUA şi ţările europene fac presiuni asupra Israelului să nu atace Iranul şi să ofere o şansă sancţiunilor internaţionale menite să determine Teheranul să renunţe la programul său nuclear.
Sursa: Agerpres