Iranul este inamicul numărul unu al Israelului, care spune că se teme că rivalul său va achiziționa arme nucleare, un program de rachete de precizie din Libanul vecin, și de baze militare la granițele sale din Siria, unde Teheranul îl sprijină pe Bashar al-Assad împotriva diferitelor rebeliuni.

Cel puțin 12 luptători pro-iranieni, inclusiv irakieni și afgani, au fost uciși sâmbătă seară, în atacuri aeriene împotriva sediului forțelor pro-iraniene din estul provinciei siriene Deir Ezzor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile omului (OSDH)

Potrivit OSDH, statul evreu a fost „probabil” în spatele acestor atacuri. În ultimele săptămâni, raidurile aeriene atribuite Israelului s-au înmulţit în Siria, fără ca armata israeliană să confirme sau să nege.

„Coronavirusul nu va diminua cu nimic determinarea noastră de a acționa împotriva agresiunii Iranului. Vreau să o spun din nou: Israelul nu va lăsa Iranul să obțină arme nucleare și va continua să acționeze sistematic împotriva încercărilor sale de a stabili o prezență militară la frontierele noastre”, a declarat Netanyahu în timpul unei şedinţe de guvern.

Aceste raiduri aeriene au avut loc a doua zi după publicarea, vineri, a unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) potrivit căruia Iranul continuă să-și crească stocul de uraniu îmbogățit și persistă în a bloca inspecția a două situri vechi.

Sancțiuni „zdrobitoare” pentru Iran

În acest context, Israelul îndeamnă comunitatea internațională să se alăture Statelor Unite pentru a impune „sancțiuni zdrobitoare” Iranului.

„Cred că este timpul, de fapt timpul s-a scurs deja, dar, cu siguranță, acum, în lumina acestor noi dezvăluiri, comunitatea internațională trebuie să se alăture Statelor Unite și să reimpună sancțiuni copleșitoare asupra Iranului”, a adăugat Netanyahu.

Această postură complică eforturile pentru a încerca să salveze cadrul acordului internațional din 2015 privind energia nucleară iraniană, pe care Statele Unite l-a părăsit în 2018 și din care Teheranul se retrage treptat din mai 2019, scrie La libre.

Pe termen scurt, Israelul încearcă să convingă țările europene, în special Franța, să sprijine un proiect de rezoluție care vizează prelungirea unui embargo asupra armelor împotriva Iranului care expiră în octombrie viitor, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică din Ierusalim.