Islanda impune prezentarea unui certificat de vaccinare pentru cei care vor să intre în țară, care vor trebui să dovedească faptul că s-au imunizat.

Sunt excluse însă vaccinurile de proveniență rusească sau chinezească, fiind acceptate doar cele acceptate de Comisia Europeană.

Islanda își deschide granițele pentru turiști. Vaccinarea este obligatorie

Islanda îşi deschide de joi frontierele pentru toţi turiştii vaccinaţi cu vaccinurile agreate în UE, devenind una dintre primele ţări din lume care se redeschide pentru turişti după pandemie, conform Financial Times, citat de news.ro.

Guvernul islandez deja a permis călătorilor din UE să intre pe teritoriul său fără a fi necesară carantina, dar noua decizie semnifică faptul că va fi permis accesul şi pentru vizitatorii din Marea Britanie şi din SUA.

”Lumea a trecut prin multe în ultimele 12 luni şi cu toţii sperăm să ne întoarcem încet şi sigur la normalitate. Aceasta include şi posibilitatea de a călători„ care este importantă pentru cultură, comerţ şi afaceri”, a declarat premierul Katrin Jakobsdottir.

Cei care sosesc în Islanda vor trebui să dovedească faptul că au fost imunizaţi cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, ceea ce exclude vaccinurile din China – o sursă importantă de turişti – precum şi vaccinul rusesc Sputnik V.

Turismul a devenit una dintre principalele industrii din Islanda în ultima decadă după publicitatea făcută de erupţia vulcanică din 2010, care a blocat traficul aerian în Europa pentru aproape o săptămână.

Comisia Europeană propune o adeverință electronică

Numărul turiştilor în Islanda a scăzut cu 75% anul trecut, la mai puţin de 500.000 de vizitatori, ceea ce a dus la scăderea cu 6,6% a Produslui Intern Brut.

Trebuie menționat faptul că Executivul european ​a propus, miercuri, crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, se arată într-o informare a Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE.