Conform unui sondaj realizat de Institutul MMR şi publicat de cotidianul Frettabladid, 81,6% dintre islandezi doresc o consultare populară, faţă de 18,4% care nu doresc acest lucru. În plus, mai mult de două treimi dintre respondenţi (67,9%) doresc doar suspendarea candidaturii la UE, faţă de 32,1% care doresc retragerea candidaturii ţării lor la blocul comunitar.

Guvernul de centru-dreapta, format din două partide eurosceptice, a anunţat în urmă cu o săptămână că va susţine un proiect de lege în faţa parlamentului pentru retragerea acestei candidaturi depuse în 2010 de guvernul anterior. Astfel, executivul a revenit şi asupra promisiunii sale de a organiza un referendum.

Majoritatea populaţiei nu doreşte ca Islanda să adere la UE. Însă această poziţie a guvernului a provocat proteste puternice din partea susţinătorilor UE, care au organizat manifestaţii şi au lansat vineri o petiţie semnată de circa 40.500 persoane, adică un alegător din şase.

Deşi Islanda este asociată UE prin Convenţia Schengen şi Spaţiul Economic European, principalul obstacol pentru aderarea sa la UE o reprezintă pescuitul, un subiect care nu a fost discutat în timpul negocierilor dintre Bruxelles şi Reykjavik între iunie 2011 şi ianuarie 2013. Susţinătorii UE consideră ca principal avantaj al aderării la UE trecerea la moneda euro, care, în opinia lor, ar ajuta la stabilitatea economică a insulei.AGERPRES