„Personal eu nu văd o criză în ceea ce numim domenii clasice, dar văd răbufniri din acestea, cum este problema atacurilor cibernetice. Pot să vă fac acum o mărturisire. În urmă cu trei ani un foarte bun coleg şi prieten din generaţia mea, ne-a ajutat la intrarea în Uniunea Europeană, m-a întrebat: voi sunteţi pregătiţi de războiul cibernetic? Şi am avut o discuţie cu el. Foarte multe bănci centrale au dezvoltat adevărate sisteme de protecţie în domeniu. Şi noi facem eforturi cu autorităţile statului pentru a controla fenomenul, dar aici o criză la care să nu te aştepţi, ca să zic aşa, nu este exclusă”, a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă BNR a fost afectată de recentul atac cibernetic. 

Vineri, 12 mai, un atac informatic „la nivel global” şi calificat ca „incident major” de către Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această ţară, un atac similar înregistrând şi mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare. 

Atacul ar fi unul „la nivel global” şi ar atinge organizaţii din Australia, Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au indicat analişti de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”. 

Potrivit agenţiei EFE, compania rusă Kaspersky de securitate informatică a estimat la peste 45.000 numărul atacurilor informatice cu virusul de tip ransomware, care au afectat vineri infrastructuri din cel puţin 74 de ţări. 

Atacul ransomware WannaCry, care a făcut recent „victime” la nivel internaţional, reprezintă doar începutul unui şir de atacuri similare de amploare, făcând din acest tip de virus una dintre cele mai importante ameninţări informatice ale următoarelor 12 luni, atenţionează Cătălin Coşoi, şeful echipei de investigaţii din Bitdefender, ce coordonează relaţia companiei cu instituţii, precum NATO, Europol, Interpol, centre naţionale de răspuns la incidente de securitate cibernetică sau servicii de informaţii. 

Conform expertului, computerele din instituţii publice, spitale şi alte organizaţii de asistenţă socială nu sunt de obicei actualizate la cea mai recentă versiune a sistemului de operare. 

În luna iulie a anului trecut, Poliţia naţională olandeză şi Europol au lansat proiectul ‘No More Ransom’, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware. 

Un grup format din 13 ţări s-a alăturat proiectului global „No More Ransom”, acestea fiind, în afară de Olanda: Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie. 

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate. 

AGERPRES