Acordul, care a fost anunţat de anul trecut, reprezintă prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor. Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei. 

South Pars, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic. Zăcământul conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute, şi este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic. 

În prima etapă a proiectului diviziunii 11 a zăcământului South Pars, costurile sunt estimate la două miliarde de dolari, iar gazul produs va fi transportat prin reţeaua de gazoducte a Iranului, a anunţat recent Total. Din 2021, companiile speră să pompeze în Iran 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe zi. 

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol. 

Conform analiştilor, Total va opera zăcământul şi va avea o participaţie de 50,1% în acest proiect. Petropars, o subsidiară a National Iranian Oil Company, va deţine 19,9%, în timp ce compania chineză CNPC va avea o participaţie de 30%. 

Şi alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităţilor de la Teheran de majorare a producţiei de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani.

AGERPRES