Potrivit Wall Street Journal, reţeaua naţională de internet, care este din punct de vedere tehnic o reţea de Intranet, va restricţiona accesul cetăţenilor iranieni la influenţele culturale non-islamice şi la ideologia vestică. Lucrările la reţeaua Halal vor fi terminate în câteva săptămâni.

Utilizatorii de internet din Iran s-au plâns în ultimele zile de o conexiune slabă la internet şi de imposibilitatea de a accesa site-uri politice sau site-uri de socializare precum Facebook, Twitter sau Youtube.

Planul de a lansa o reţea precum Halal a fost făcut public în luna martie a anului precedent, în urma protestelor din timpul alegerilor din 2009, care au fost aparent alimentate de social media. Tot în luna martie, oficialii Iranului au anunţat că sunt dispuşi să faciliteze şi accesul tărilor vecine la reţeaua de Intranet Halal, scrie Mashable.

În Iran există 23 de milioane de utilizatori ai internetului. Aceştia vor avea acces restricţionat la internet, atât de acasă, cât şi din cafenelele din care internetul poate fi accesat. În mai puţin de două săptămâni, în aceste cafenele vor fi amplasate camere de luat vederi. Toate măsurile vin în aşteptarea alegerilor parlamentare din 2 Martie.