"Îi sugerez comandantului american să-şi mai numere o dată dronele", a ironizat generalul Ramezan Sharif, purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, citat de mass-media locale.

Corpul de elită al forţelor iraniene, în ale cărui atribuţii intră securitatea frontierelor maritime din Golf, a afirmat marţi că a reuşit recent să deturneze şi să facă să aterizeze în Iran o mică dronă de observare tactică ScanEagle, utilizată de marina americană pentru misiuni de observare de-a lungul coastelor iraniene.

"Americanii nu vor să-şi admită înfrângerea, însă vor trebui să recunoască, mai devreme sau mai târziu, că au pierdut o dronă’, a subliniat generalul Sharif, citat de AFP. ‘Dacă va fi necesar, vom da publicităţii şi alte informaţii cu privire la capturarea dronei", a adăugat acesta.

Într-un interviu pentru cotidianul Etemad, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei a declarat că drona americană ‘strângea informaţii privind situri militare şi activitatea terminalelor petroliere’ iraniene în momentul în care a fost "capturat cu minimum de daune".

"Am recuperat datele înregistrate de acest aparat, care arată ce tip de informaţii caută americanii", a adăugat purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei.

Televiziunea iraniană a arătat imagini ale unui astfel de aparat, gri deschis, fără semne distinctive şi care părea în stare bună.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a spus marţi într-o conferinţă de presă că SUA nu au ‘nicio dovadă’ că afirmaţiile iranienilor cu privire la presupusa capturare a unei drone ar fi adevărate.

La rândul ei, Flota a V-a americană, cu baza în Bahrein, a dezminţit că ar fi pierdut o dronă în Golf. "Nu am pierdut nimic de curând, în ultimele luni", în zona de operaţii a Flotei a V-a, care se întinde din Golf până în Cornul Africii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt, comandantul Jason Salata. "Operaţiunile noastre din Golf sunt în conformitate cu dreptul internaţional", a adăugat acesta, lăsând să se înţeleagă că aviaţia americană nu încalcă frontierele Iranului.

Locotenent-colonelul Jack Miller, purtător de cuvânt al diviziei Orientul Mijlociu din Departamentul de Apărare al SUA, a declarat pentru EFE că respectivul avion fără pilot nu a intrat ‘niciodată’ în spaţiul aerian iranian.

Iranul a anunţat şi în alte ocazii doborârea unor avioane fără pilot americane şi israeliene în spaţiul său aerian, deasupra teritoriului său ori deasupra apelor sale teritoriale, printre care un RQ 170 Sentinel, potrivit EFE. Acum o săptămână, Iranul a acuzat Statele Unite ale Americii că i-au încălcat de opt ori spaţiul aerian cu începere din luna octombrie şi, printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, a avertizat că-şi va ‘proteja’ teritoriul.
Sursa: Agerpres