"În schimburile comerciale cu alte ţări, Iranul nu lucrează numai cu dolari, fiecare ţară poate să plătească cu propria sa monedă sau cu aur", a afirmat preşedintelui Băncii Centrale iraniene, Mahmud Bahmani. El a precizat că, în contrapartida exporturilor sale, "Iranul primeşte din partea Chinei şi a Indiei produse în locul devizelor, iar acest lucru nu pune probleme", scrie Agerpres.

La rândul său, ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat agenţiei locale de presă FARS că ţara sa a "găsit metodele pentru a suprima dolarul din schimburile comerciale cu alte state, folosind monedele acestora sau trocul pentru a ocoli sancţiunile".

Petrolul şi produsele petroliere, pentru care dolarul este monedă de referinţă pe piaţa mondială, reprezintă 80% din valoarea exporturilor Iranului, dar această ţară nu poate încasa contravaloarea livrărilor din cauza embargoului bancar instituit împotriva sa de SUA şi UE, care încearcă astfel să convingă Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear.