Comparativ cu perioada similară a anului trecut este vorba de o scădere cu 0,89% în valoare şi o scădere de 11% în termeni de volum.

În primele opt luni ale anului calendaristic curent, exporturile de fistic au fost responsabile pentru două procente din exporturile totale ale Iranului, cel mai mare exportator mondial de fistic responsabil pentru 56% din producţia mondială şi 70% din exporturile globale.

Anterior, preşedintele cultivatorilor iranieni de fistic, Mohsen Jalalpour, a estimat că în acest an ar urma să fie strânse 200.000 de tone de fistic, comparativ cu 160.000 de tone anul trecut, iar 10-15% din producţie ar urma să fie furnizat pe piaţa internă. Anul trecut, Iranul a exportat 100.000 de tone de fistic.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, aproape 85% din exporturile Iranului în 2011 au fost combustibili şi produse miniere. În acest an, sancţiunile occidentale au condus la scăderea semnificativă a exporturilor petroliere, o sursă importantă de venituri şi valută pentru guvernul iranian.
Sursa: Agerpres