O masina gen hovercraft, cutii de Coca-Cola in loc de tigle, un automat de vandut reviste, un sistem de irigatie suspendat sau un mic robot care inglobeaza mai multe scule de mana sunt doar cateva dintre inventiile lui Ioan Citireag.
In 1974 a terminat Politehnica. De atunci, o inspiratie maxima, dublata de cunostinte tehnice solide, l-a ajutat pe Ioan Citireag sa vada mereu ceva nou in mai toate domeniile pe care le atinge. Cu gandul tot la pasiunea vietii sale, incepand cu 1984, alaturi de doi prieteni, a organizat si un salon de inventica („Salonul Inventiilor trasnite”, care si-a schimbat denumirea acum in „Salonul Ingeniozitatii”), accesibil pentru inventiile de orice talie.
Un vehicul care poate merge pe orice teren, inclusiv pe apa, a castigat in 1986 concursul organizat de revista „Stiinta si Tehnica”. Este vorba de o masina construita pe baza a doi cilindri care se rostogolesc, cu un motor obisnuit, antrenat din interior si care inainteaza pe niste zimti asemanatori senilelor. Ideea de baza este ca, fata de modelele clasice, vehiculul exercita asupra terenului o presiune relativ mica, ceea ce ii permite sa mearga prin mlastini, pe smarcuri, pe zapada sau gheata sau sa poata pluti pe apa. Inventia a fost prezentata si la „Salonul Ingeniozitatii”, si dupa cum ne spune autorul, „ar costa la nivelul unui Jeep obisnuit, dar este mult mai util”. Dar de unde bani pentru fabricarea si lansarea sa pe piata? „In 1991 am vorbit cu Jacques Yves Cousteau, care a venit in Romania si s-a aratat interesat de acest vehicul amfibie. Pana atunci s-au facut teste pe nisip, pe apa si in Delta, iar fabricarea primului model a costat trei milioane de lei”, isi aminteste Ioan Citireag.
O alta idee care i-ar putea incanta pe cei care isi construiesc case sau vor doar sa-si repare acoperisul a fost deja pusa in practica si, la vremea respectiva, a adus autorului un profit frumusel. Apoi, de-a lungul timpului, Ioan Citireag a castigat din acoperisuri neconventionale aproximativ 6.000 de dolari. In 1993, un restaurant din Drumul Taberei („Rustic”) a ales pentru repararea acoperisului o idee mai originala. Pe urma au mai venit si alte comenzi. O cutie de Coca-Cola taiata are o suprafata de 20×10 cm, ceea ce echivaleaza ca dimensiuni cu o sindrila obisnuita. Bucatile de tabla astfel obtinute se prind cu niste capse speciale (de nichel sau zinc), iar lucrarea este garantata 300 de ani.
Materialul folosit se plaseaza ca pret intre carton si tabla zincata, dar ca aspect si durabilitate depaseste tabla zincata. „Am luat de la o cofetarie cutii pe care le stransesera in trei saptamani. Se taie capacele, se desfasoara cutia, intra aproximativ 100 de cutii pe metrul patrat. Lucrarea a durat trei saptamani si a costat, la vremea respectiva, 5 milioane lei”, ne spune Ioan Citireag. Pretul materiei prime? (ar putea fi o intrebare fireasca). Poate un bacsis la o cofetarie.
Automatul de vandut reviste a functionat in 1997 in doua locuri supraaglomerate din Bucuresti, timp de sase luni. Asta pana cand lipsa de educatie a unor concetateni si-a pus amprenta asupra unui produs cu care romanii sunt mai putin obisnuiti. „Am gasit monede de tabla, guma de mestecat, usita fortata”, povesteste Ioan Citireag. Capacitatea este de 36 de reviste format normal si este necesar un microbuz care sa aprovizioneze reteaua. In momentul de fata, cu 19.000 de dolari s-ar putea realiza 20 de bucati ce ar putea fi plasate in cele mai aglomerate locuri, de preferinta undeva unde sa fie cat de cat supravegheate (statii de metrou).
Printre picaturi, pe Ioan Citireag l-a intersat si agricultura. Nu i-a trebuit mult pana a inventat un sistem de irigatie mobil, care se pliaza si se poate desfasura peste suprafata vizata. Cu aplicatii si in stingerea incendiilor sau in silvicultura, respectivul sistem este mult mai valoros decat cele obisnuite. Deosebirea: niste tuburi speciale se desfasoara prin aer, acolo unde este nevoie, pentru ca apoi sa se stranga. Avantajul: se poate trece, de exemplu, peste inaltimea unui lan de porumb, si procesul nu este influentat de natura solului, intrucat intregul mecanism functioneaza la inaltime. De aceea, nu conteaza daca sub el este pamant, apa sau nisip. Se merge din segment in segment, formandu-se un arc la 50 de metri deasupra, cu 100 de metri spatiu intre punctele de sprijin. Dupa ultimele calcule, pentru actionare manuala sistemul ajunge la 16 dolari pe metrul patrat. Pentru varianta mecanica, se adauga unitatea de actionare, care poate fi un reductor antrenat de motorul tractorului, al carui pret nu depaseste 200 de dolari. Este necesar un tractor cu remorca pentru transport, in care sistemul se poate plia.
Un robot pentru Geneva
Pentru Salonul International de la Geneva de anul viitor vrea sa construiasca: un minirobot, al carui proiect a fost inceput in toamna trecuta, alcatuit din mai multe scule de mana (masina de gaurit, de slefuit, rindea electrica, circular electric etc.) si care cumuleaza avantajele aparatelor inglobate. In momentul de fata proiectul este in lucru. „Am facut un calcul, iar aparatul ar putea sa iasa la 1.500.000 – 2.000.000 lei, fiind necesara o mica linie de fabricatie”, continua Ioan Citireag.
Dar inventiile domnului Citireag nu s-au oprit aici. In fiecare zi, cele doua bariere de la Ministerul Agriculturii se ridica datorita unui sistem brevetat in anul 1998, realizat cu componente exclusiv romanesti, a carui aplicatie i-a adus un castig de cinci sute de dolari. Fabricatia lui a costat 1.500 de dolari, in pret fiind incluse si 30 de telecomenzi individuale date angajatilor, care pot fi actionate din masina. „Pe langa variantele aduse din import exista cateva modele fabricate la ICTCM, mult mai greoaie si actionate pe tensiuni de curent periculoase (220 V). Fata de acestea, sistemul este mai ieftin si poate fi folosit si la deschiderea automata a usilor”, mai spune inventatorul.     

Sase idei de succes
· Masina gen hovercraft, care poate merge pe orice fel de teren, inclusiv pe apa.
· Acoperisuri invelite in cutii de Coca-Cola.
· Un automat de vandut reviste, realizat in atelierul inventatorului, care a functionat sase luni.
· Un sistem de irigatie mobil (pliabil), care se poate ridica deasupra terenurilor vizate.
· Un minirobot alcatuit din mai multe scule de mana, al carui pret ar putea ajunge la 2.000.000 lei.
· In august anul trecut, Vlad Sterescu s-a decis sa-si construiasca o casa la Comarnic. A apelat la dl Citireag, care i-a facut un proiect unicat si chiar mai ieftin. „Daca in mod normal se discuta de o suma variind intre 200 si 210 de dolari pe metrul patrat, noi am reusit sa-l scoatem la 125 de dolari pe metru patrat”, spune autorul proiectului. Dar cum ar arata o casa facuta dupa ideile unui inventator? Nu exista zid normal din ciment sau BCA. Totul, de la arhitectura pana la structura de rezistenta, are ceva in plus.