Facebook, cea mai populară reţea de socializare din lume, a vândut 421,2 milioane acţiuni pentru 38 dolari fiecare. La acest preţ, pachetul de 503,6 milioane acţiuni şi alte opţiuni pe care Zuckerberg le deţine sunt evaluate la 19,1 miliarde dolari, făcându-l pe CEO-ul Facebook mai bogat decât co-fondatorii Google Sergey Brin şi Larry Page, potrivit Bloomberg Billionaires Index.  Brin are o avere estimată de Bloomberg la 18,9 miliarde de dolari, iar Page are o avere de 19 miliarde de dolari.
“Zuckerberg nu se gândeşte la averea sa. Acesta este un succes uriaş pentru toată lumea”, spune David Kirkpatrick, autorul “Efectului Facebook”, istoria unei companii.
Zuckerberg a vândut 30,2 milioane acţiuni pentru 1,15 miliarde dolari în cadrul ofertei. Cele mai multe dintre beneficii vor fi folosite pentru plata taxelor pentru exercitarea a 60 milioane de opţiuni pe acţiuni.
Trio-ul co-fondatorilor
Evaluarea de 104,2 miliarde dolari a Facebook cristalizează averile şi altor trei co-fondatori ai companiei. Dustin Moskowitz, în vârstă de 27 de ani, coleg de cameră cu Zuckerberg la Harvard, are o avere evaluată la 5,5 miliarde dolari. El deţine 133,7 milioane acţiuni de clasa B şi va vinde 7,5 milioane acţiuni dacă cei care au subscris în cadrul ofertei îşi vor exercita opţiunea de a cumpăra acţiuni suplimentare.
Moskowitz, primul director executiv pe tehnologie, a părăsit în 2008 reţeaua socială împreună cu colegul său Justin Rosenstein. Ei au înfiinţat Asana Inc, o companie de software pentru manageri. Compania a primit în 2009 o finanţare de 9 miliarde dolari de la firmele de venture capital Andreessen Horowitz şi Benchmark Capital.
Eduardo Saverin, în vârstă de 30 de ani, are o avere estimată la 2,7 miliarde dolari. El deţine în jur de 4% din acţiunile companiei de dinainte de ofertă.
Co-fondarul Facebook, născut în Brazilia, a renunţat anul trecut recent la cetăţenia americană şi acum este rezident permanent în Singapore. Mişcarea l-ar putea salva pe Saverin de plata a 67 milioane dolari taxe federale, potrivit datelor Bloomberg.
Un al co-fondator, Christopher Hughes, în vârstă de 28 de ani, deţine circa 22 milioane de acţiuni Facebook, potrivit unei surse familiar situaţiei. La 38 dolari/acţiune, pachetul său valorează 836 milioane dolari.
Facebook va debuta azi la tranzacţionare pe Wall Street, pe bursa Nasdaq, în jurul orei 19:00 (ora României).