"Am invitat participanţii să facem acest summit, anul viitor, în România şi a fost o invitaţie care a fost imediat acceptată.  Vom contura câteva obiective împreună şi cu ceilalţi. Nu dorim să dezvoltăm iniţiative care ne separă de restul Uniunii Europene. Noi vrem să dezvoltăm iniţiative care ajută ţările noastre, dar care se integrează perfect în obiectivele mari ale Uniunii Europene. Deci, dacă avem obiective, da, dorim să avem şi noi parte de proiecte care dezvoltă infrastructura românească, dorim şi noi să contribuim şi să beneficiem de securitate energetică. Toate acestea sunt şi obiectivele noastre", a declarat Klaus Iohannis

El a subliniat că obiectivul principal al acestui format este discutarea şi realizarea unor coridoare nord-sud, care vin în completarea coridoarelor est-vest. 

"Este vorba de transport rutier, de transport pe cale ferată, de transport de date, dar şi de transport de energie, vorbim aici de transport, de exemplu, în cazul gazului s-a discutat alternativa interesantă care a apărut cu gazul lichefiat", a arătat şeful statului român. 

Klaus Iohannis a afirmat că la summitul ce va avea loc în România este posibil să existe un invitat special, cum este preşedintele SUA, Donald Trump, la Varşovia. 

"Sigur, se poate antama aşa ceva, putem să ne gândim la aşa ceva, dar eu cred că este important să găsim proiecte pentru regiunea noastră, care se şi integrează în programul european, dar suntem foarte deschişi. Noi promovăm comerţul liber şi fair, în condiţii foarte bune, dar pe de altă parte vrem să avem parte de toate ofertele economice care vin în avantajul ţărilor noastre", a precizat preşedintele României. 

Şeful statului a amintit că prima sesiune a "Iniţiativei celor Trei Mări" a avut loc la New York, în 2007, în marja reuniunii ONU. "Atunci au fost puţini preşedinţi şi în general participarea nu a fost foarte notorie, dar iată că am reuşit în doar câţiva ani să transformăm în ceva foarte atractiv, nu numai pentru ţările noastre şi nu numai pentru europeni, ci iată şi pentru americani", a spus Iohannis. 

La "Iniţiativa celor Trei Mări" (Baltică, Adriatică şi Marea Neagră) participă 12 state din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. 

"Initiaţiva celor Trei Mari" urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului. 

AGERPRES