În timpul audierilor, Ioana Petrescu a declarat că "două persoane care câştigă la fel trebuie să fie impozitate la fel, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă în România". Totodată şi-a arătat sprijinul pentru mediul de afaceri şi a susţinut că impozitul forfetar înseamnă o simplificare pentru contabilitatea firmelor mici.

În timpul dezbaterilor, Ioana Petrescu a fost ironizată de fostul ministru de finanţe, membru PDL, Gheorghe Ialomiţianu, care i-a transmis că a fost sunat de câteva babe care au rugat-o să nu le impoziteze usturoiul. Recent, Ioana Petrescu a publicat un articol "Cumpăraţi-mi usturoiul, vă rog! Nu am vândut nimic azi" care a făcut deliciul comentatorilor.

Victor Ponta şi-a motivat propunerea Ioanei Petrescu, spunând că l-a "uns pe suflet" când aceasta, la un seminar, i-a dat o lecţie de economie aplicată fostului ministru Ialomiţianu.

Din septembrie 2013, Ioana Petrescu este consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice. Potrivit datelor din CV, Ioana Petrescu este din august 2010 assistant professor la Universitatea Maryland, College Park – School of Public Policy ( dar din septembrie 2013 este în concediu).

CV Ioana Petrescu:

august 2012 – iulie 2013: director, International Development Specialization, University of Maryland, College Park – School of Public Policy
august 2010 – prezent: Adjunct Scholar, American Enterprise Institute
doctor în Economie la Harvard University in 2008, cu teza: "Essays in Taxation and International Relations" (Coordonator: Martin Feldstein)
masterat în Economie la Harvard University 2007
Licenţă în Matematica şi Economie la Wellesley College, a obţinut diploma cu distincţia Summa cum laude, în 2003.

A primit Certificate of Distinction in Teaching, Harvard University, în 2007, şi Tutor Certification, College Reading and Learning Association, în 2000.

Noii miniştri ai Cabinetului condus de către Victor Ponta şi cei cu portofolii noi sunt audiaţi marţi, în comisiile de specialitate, urmând ca votul în plenul reunit al Parlamentului să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15,00.