Situatia financiara si economica internationala a influentat si piata investitiilor din Romania in cea de-a doua jumatate a anului 2008. Daca in primele doua trimestre volumul investitiilor a fost mai mic cu 7% comparativ cu perioada similara a anului precedent, pana la sfarsitul anului decalajul a crescut la 64%, in conditiile in care doar doua tranzactii au fost realizate in ultimele sase luni ale lui 2008. Este important de mentionat faptul ca, similar celorlalte piete europene, o parte semnificativa din tranzactiile incheiate in prima jumatate a anului au fost de fapt initiate inca din 2007.

  • Volumul total al investitiilor in 2008 a fost de 1.020 milioane €, fata de 1.673 milioane €, nivelul record reprezentat de anul 2007. În conditiile in care o singura tranzactie a reprezentat 33% din volumul anului, scaderea accentuata a investitiilor este mult mai clar reflectata de numarul tranzactiilor: 11 in 2008, fata de 41 in 2007.

Acest aspect, corelat cu faptul ca 65% din volumul tranzactiilor a fost realizat prin finalizarea a trei achizitii, confirma prezenta pe piata a unui numar redus de investitori, dar foarte activi si cu putere mare de cumparare.

Anul 2008 a fost al treilea an consecutiv in care cea mai mare pondere din investitiile realizate a fost indreptata spre piata de retail – 58%, urmata de piata spatiilor de birouri, atat prin achizitii de cladiri independente, cat si parte a unei tranzactii cu proiect mixt (birouri si rezidential). Cea mai importanta schimbare a aparut insa in ceea ce priveste profilul teritorial al investitiilor realizate in 2008, cand aproximativ 70% din volumul total a vizat produse investitionale din Bucuresti, fata de doar 51% in anul precedent.

Dupa ce pana anul trecut piata investitiilor din Romania a fost dominata de investitorii austrieci, situatia s-a schimbat in mod dramatic in 2008. Achizitiile realizate de investitorii din Austria au reprezentat 2,68% din volumul total, ponderea majoritara avand-o fondurile pan-europene cu 33,3%, urmate de investitorii din Italia cu 19,5%, Germania 14,4%, Marea Britanie 13%, Franta 8,8% si Portugalia 8,3%.

Doua fonduri au contribuit practic la 47,8% din volumul investitiilor de pe piata din Romania, ambele alegand produse investitionale din Bucuresti: RREEF Real Estate (340 milioane € pentru proiectul Upground) si DEGI (147 milioane € pentru Iris Shopping Center). Italienii (19,5%) au fost reprezentati de IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) care au investit aproximativ 198 milioane € in 14 magazine Winmarkt din afara Bucurestiului. HSBC (prin HSBC European Real Estate Fund), City Capital (Danube Property Fund II) si NBGI Private Equity (NBGI SEE Real Estate) au fost investitorii britanici activi in 2008 pe piata de investitii din Romania.

În cel de-al doilea trimestru al anului s-a incheiat tranzactia record a pietei de investitii din Romania: 340 milioane €. Fondul pan-european RREEF Real Estate a achizitionat 78% din proiectul imobiliar Upground. Proiectul localizat in nordul Bucurestiului include o componenta rezidentiala de 600 de apartamente si 2 cladiri de birouri.

Sursa: CBRE