SIF 3 mizează pe turism, SIF 1, pe hårtie, iar SIF 2, pe industria echipamentelor.

Deşi rămån printre cele mai lichide acţiuni, societăţile de investiţii financiare au adus randamente mai scăzute faţă de anul 2006. Cea mai bună performanţă a aparţinut SIF3 (51%), urmată de SIF4 (33%) şi de SIF5 (22%). Evoluţia societăţilor de investiţii financiare depinde într-o mare măsură atåt de eforturile de restructurare a portofoliilor, cåt şi de condiţiile macroeconomice, se arată în studiul Contrast Consulting.

Dat fiind că mare parte din portofoliile SIF-urilor sunt reprezentate de acţiuni cotate, randamentele mai mici sunt explicate şi de performanţele mai slabe ale bursei. Indicele BET a crescut anul trecut cu doar 24,9%, faţă de creşterile de peste 100% din anii trecuţi. Societăţile de investiţii financiare şi-au întărit politica de investiţii selective. De exemplu, SIF1 s-a concentrat pe industria hårtiei şi pe industria oţelului. SIF2 a investit în producători de maşini şi echipamente. SIF3 şi-a crescut participaţia în turism de la 20% la 35% din portofoliu. SIF4 este implicat în comerţ, agricultură şi materiale de construcţii. SIF5 deţine participaţii importante în domeniul energetic şi în industria oţelului.

„Deşi mai puţin vulnerabile cånd piaţa este pe un trend ascendent, societăţile de investiţii financiare trebuie să îşi restructureze portofoliile şi să se concentreze pe companii cu potenţial ridicat, pentru a avea rezultate bune şi pe o piaţă în scădere“, arată Remus Laeş, managing director Contrast Management-Consulting.

21.70% rentabilitatea capitalului

25.80% indicator de crestere

21.80% randamentul actiunilor

113-15176-4.jpg