Realizată pe o suprafaţă de 2.688 metri pătraţi, sera este destinată culturii hidroponice pentru roşiile cherry şi dispune de tehnologie olandeză de ultimă generaţie, a precizat pentru AGERPRES administratorul fermei, Robert Muntean. 

Proiectul „Construire seră, spaţiu tehnic aferent şi dotarea cu echipamente specifice”, finanţat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, are o valoare de 704.769 de euro. 

Conform lui Muntean, prin aceste dotări moderne, de ultimă generaţie, sera este unică în vestul României.

Sera va fi inaugurată, vineri, 20 iulie, în comuna Toboliu, în prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea şi a directorului AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu. 

Agricultura hidroponică presupune creşterea plantelor în apă şi nu pe sol. 

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, a precizat că este o investiţia de la Toboliu este una apreciabilă, într-o tehnologie care se practică la scară mondială. 

„Este într-adevăr o valoare mare care trebuie apreciată, ca şi iniţiativa operatorului, deoarece nu vom mai importa roşii din alte ţări. Ca şi tip de agricultură, este o tehnologie modernă, practicată din ce în ce mai mult pe scară mondială. Din punctul meu de vedere, a elimina solul şi a-l înlocui cu vată minerală nu este ceva de lăudat, dar nici de criticat. De fapt, alimentarea plantelor se va face cu substanţe nutritive prin sisteme de distribuţie. Fiecare plantă va avea propriul ei alimentator şi un sistem computerizat va alimenta plantele cu aceste substanţe nutritive, care vor fi metabolizate de plante în vitamine, fitonutrienţi etc. Noi ne-am bucura mai mult pentru sistemul de agricultură tradiţional. Dar este şi acesta un trend nou şi trebuie acordată atenţia cuvenită”, a declarat Hodişan.