Esste vorba despre capitala norvegiană Oslo, care va înăspri începând de marţi măsurile de carantină pentru a combate creşterea puternică a infecţiilor cu coronavirus, provocate de o vaiantă mai contaioasă a virusului. Anunțul a fost făcut duminică de primarul oraşului, conform reuters.com

Varianta, identificată prima oară în Marea Britanie, a început să se răspândească în Oslo în ianuarie, reprezentând în prezent 50%-70% din numărul infectărilor, potrivit Institutului Norvegian pentru Sănătate Publică (PHI).

A fost consemnat un număr record de infectări

Vineri, în Oslo au fost consemnat un număr record de 245 de infectări, conform sursei menționate.

„Trebuie să însprim măsurile”, a declarat Johansen într-o conferinţă de presă.

Aceasta a adăugat că numărul infectărilor a crescut din cauza mobilităţii mai mari, a răspândirii mai rapide a virusului, precum şi a numărului mai mare de teste efectuate.

Toate restaurantele, cu excepţia serviciilor take-away, şi magazinele neesenţiale, cu excepţia băcăniilor, farmaciilor şi magazinelor de băuturi, vor fi închise începând de marţi, urmînd să fie impus nivelul „roşu” pentru şcolile secundare, ceea ce înseamnă că elevii, care reveniseră în şcoli, vor face unele cursuri online.

Toare activităţile de recreere în spaţii deschise pentru adulţi, precum şi reuniunile private li vizitele la domiciliu trebuie să fie evitate, cu excepţia celor pentru copii, a mai spus Johansen.

Primăria intenţionează să înceapă în luna martie testări ăn masă în şcoli, pentru a urmări mai bine răspândirea virusului. Centrele de cumpărături au fost deja închise în Oslo, în ianuarie, din cauza răspîndirii variantei mai contagioase a virusului.

Până pe 25 februarie, în Norvegia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, fuseseră vaccinate 320.000 de persoane cu prima doză de vaccin, iar aproape 150.000 de oameni au primit două doze.

Numărul cumulat de cazuri de Covid-19 pe parcursul a 14 zile, la 100.000 de locuitori, a fost de 70, în săptămâna încheiată pe 21 februarie, al treilea cel mai scăzut din Europa, după Islanda şi Liechtenstein, potrivit datelor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.