Veşti importante venite chiar de la ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că s-au folosit până acum 4.000 de teste antigen în şcoli, dintr-un total de 1,1 milioane.

Ministrul Cîmpeanu, îngrijorat de situaţia din şcoli

Sorin Cîmpeanu este îngrijorat de situaţia din şcoli. Folosirea în număr mic a testelor antigen arată slaba capacitate de asigurare cu personal medical pentru administrarea acestora.

„S-au distribuit de către Direcţiile de Sănătate Publică 1.150.000 de teste din care au fost utilizate 4.000. Asta arată slaba capacitate de asigurare cu personal medical necesar administrării acestor teste.

Am recomandat şi recomandăm testarea în şcoli, sigur cu acordul părinţilor, dar testarea rămâne singurul mijloc de a ne asigura, alături de vaccinare desigur că activitatea în şcoli se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

Testarea acelor elevi simptomatici în şcoli desigur şi testarea contacţilor direcţi ai elevilor care au fost confirmaţi pozitiv”, a afirmat ministrul Educaţiei, duminică seara la Antena 3.

El a precizat că sunt multe unităţi de învăţământ fără cabinete medicale. „Testarea este în sarcina DSP şi sunt convins că se vor implica chiar mai mult decât până acum în suportul pentru testarea elevilor care vor avea acordul părinţilor.

Numărul cabinetelor de medicină şcolară este foarte redus, 18% din şcoli, acolo unde nu sunt cabinete de medicină şcolară sarcina rămâne către direcţiile de sănătate publică.

De altfel şi angajaţii cabinetelor de medicină şcolară sunt tot angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, dar este nevoie de acordul părinţilor şi recomandăm ca părinţii să îşi dea acest acord. Sigur că ne uităm la alte state precum Franţa şi Austria care folosesc în şcoli teste non-invazive pe bază de salivă ceea ce poate că ar mai risipi din reticenţa părinţilor în a-şi da acordul pentru testare”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa foto INQUAM / Sabin Cirstoveanu