Schioarea profesionistă Iulia Petruța Benga, în vârstă de 31 de ani, este un model de urmat în ceea ce privește găsirea unui echilibru într-o viață de familie perfectă și carieră. Campioană la schi, la nivel internațional, Iulia se paute lăuda cu numeroase premii câștigate, dar și cu recunoașterea, ce a venit odată cu aceste distincții.

Cel mai recent premiu câștigat de Iulia Benga este cel de la competiția internațională de schi FIS SES Nation Cup, care s-a desfășurat între 18 și 21 februarie 2020, în Poiana Brașov. Campioana a câștigat în cadrul competiției, trei din cele patru curse de slalom la feminin. Uimitor este că a reușit această performanță, după o pauză de 8 ani. Ea a revenit pe pârtie în iarna lui 2019.

Într-un interviu acordat Capital, Iulia a dezvăluit detalii neștiute din viața ei, dar și ce înseamnă să urmezi o pasiune timp de peste 20 de ani.

Cum te-ai apucat de schi?

Iulia Benga: A început de la patru ani și a fost pur și simplu pasiune. M-am născut în predeal. Vrei nu vrei, faci schi. Așa era atunci și am continuat. La 20 de ani m-am oprit, nu aveam un viitor, dar acum după ce am născut trei copii m-am reapucat, într-un mod profesionist. Am avut o pauză de opt ani. Și acum se simte mai frumos, mai cu putere, mai cu spor. Asta a fost timpul meu liber de care am profitat din plin, mergeam și la sală și nu mai aveam motivație și-am zis hai că trebuie să fac ceva mai mult.

Cum te descurci acum că ai și 3 copii? Să le îmbini pe amândouă?

Iulia Benga: Fac eforturi supraomenești dar mă ajută în perioadele competiționale și bunicii, slavă Domnului că-i am. Și cu soțul, ne mai organizăm, stă el 2 ore, stau eu 2.

Pe viitor cum vezi să evolueze cariera de schioare?

Iulia Benga: Sincer, chiar acum mi-a venit o idee să continui cu un sincron. Cred că se va termina curând pentru mine. Prefer să fiu o mamă mai bună. Un antrenor nu vreau să devin, poate într-o echipă de sincron de schi mi-ar plăcea să ajung. Mi s-a trezit o nouă pasiune de ieri.

După muncă și răsplată

Cum au decurs acești ani pentru tine?

Iulia Benga: Cum să decurgă? Nu prea am fost pe la școală, mulțumesc profesorilor care au înțeles, antrenamente zi de zi până la 20 de ani, cantonamente, acasă mai puțin. Nu a fost ușor, mai ales că nu aveam foarte mult de câștigat, dar uite că acum se dovedește că a meritat, mi-am primit premiul.

Cele mai mari provocări?

Iulia Benga: Campionatele mondiale au fost așa competiții mai importante. Provocări toate sunt. Am câștigat foarte multe, pe internet sunt. Dacă dați pe FIS.

Copii sunt ?

Iulia Benga: Filip (2 ani), Rafael (4 ani) și Natalia (7 ani)

Cel mai bun sfat primit vreodată la schi?

Iulia Benga: Nu a fost un sfat, am cerut eu o informație, că nu mai știam cum se merge, de la o bulgăroaică, ce a fost colegă cu mine și mi-a explicat noua tehnică, eu în engleza mea am înțeles-o și mi-a ieșit la fix, de atunci am înțeles.

„Ca să îți placă schiul trebuie să-ți placă adrenalina”

Dacă ar fi să dai tu acum un sfat unui tânăr schior, ce i-ai spune?

Iulia Benga: Aș spune în primul rând să se bucure, că e o atmosferă la schiul ăsta al nostru foarte tensionantă așa și nu se mai bucură copiii noștri, să se bucure și să meargă nene cu viteză, că schiul e viteză. Noi am fost învățați să mergem frumos și nu. Viteză. Frumusețea vine din viteză. Ca să îți placă schiul trebuie să-ți placă adrenalina.

Ai avut vreodată vreo frică în vreo competiție să nu cazi, să nu te accidentezi?

Iulia Benga: Dacă ești pregătit nu are de ce să-ți fie frică. Adică bine, poți să pățești, dar îți trebuie pregătirea fizică.

Metaforic vorbind, ce simți când ești pe pârtie?

Iulia Benga: Emoție. Și acum am emoții la concursuri sincer. Dar nu ai timp să simți prea multe, e un minut, într-un minut în viteză ce poți să simți? Că ajungi jos.

O să-ți dai copiii la schi?

Iulia Benga: Dacă vor, cu tot dragul. Până acum nu vrea niciunul.

Soțul tău schiază și el?

Iulia Benga: Soțul meu e fotbalist, nu are voie.

A făcut performanță, cu toate că a îndurat clipe grele

Care a fost cel mai greu moment și cum ai depășit situația?

Iulia Benga: În tinerețe nu mi-a fost ușor, nu aveam o situație materială foarte bună, ceilalți din jurul meu, toți aveau situații foarte bune. Și eu, mi-era greu așa, mi-a fost greu să răzbat în lumea asta, am suferit mult. Dar am făcut performanță. Nu-mi pare rău nicio clipă.

Ce te-a motivat să continui, mai ales după pauza pe care ai avut-o?

Iulia Benga: Îmi place sportul. Și nu cred că m-am bucurat de schi niciodată cum mă bucur acum. Acum sunt liberă, nu trebuie să dau explicații nimănui, nu am cerut nimănui nimic. Nu mi s-a oferit nimic. M-am descurcat singură ca să zic așa. Și m-a împins de la spate soțul meu și familia m-a ajutat. Și faptul că ăla era timpul liber, vă dați seama profit din plin de 2 ore pe zi.

Ce te-a învățat schiul?

Iulia Benga: Ca oricare viață sportivă. Ești mai open mind, vezi mai multe țări. Să fiu sportivă, să nu renunț, să învăț să pierd, să câștig.

Sportul, un mod de viață

Când pierzi este greu de acceptat?

Iulia Benga: Da, și acum.

Dar când ești tânăr e mai rău?

Iulia Benga: Cred că da, că ești mai impulsiv, vrei mai mult. Acum înțelegi altfel, atât poți.

Urmezi o anumită alimentație?

Iulia Benga: Măi, nu prea. Nu mănânc fast food-uri, mănânc normal. Felul 1, felul 2, cum mănâncă toată lumea. Fac sport. Am 3 copii deja. Mă gândesc ce să mânânce ei.

Cât de important e pentru România că a fost FIS SES 2020 aici?

Iulia Benga: Cred că foarte important. Mi-ar plăcea în fiecare an să vină tot mai mulți sportivi. Deja anul ăsta au venit mai multe națiuni ca anul trecut. E un lucru bun. Dar să sperăm că vor veni și cei mai buni. Mai buni. Asta sperăm.

Când va fi următoarea competiție pentru tine?

Iulia Benga: Sincer nu știu. Aș vrea în Bulgaria, acum la sfârșitul lunii, dar mă mai gândesc să văd ce-mi zice corpul.

Te pregătești intens?

Iulia Benga: Da, fac pregătire fizică. Fiindcă am schiat până la 20 de ani.

Ce tip de exerciții?

Iulia Benga: O oră jumătate, specifică, numai în picioare. Greutăți, haltere. Fac cu antrenor personal.