Dealerii de pe piaţa valutară suspectează că în spatele masivelor cumpărări de valută din ultimele două săptămâni de pe piaţa interbancară s-ar afla banca centrală.
 

BNR nu a mai intrat direct pe piaţa valutară de peste doi ani, iar oficialii săi nu confirmă nici implicarea în intervenţiile recente. După aprecierea masivă a leului, care a atins un maxim istoric de 3,090 la începutul săptămânii trecute, au început şi cumpărările insistente de euro de către BCR. Un dealer estimează că cea mai mare bancă din sistem a cumpărat cu mult peste 500 de milioane de euro în cele şase zile de apreciere constantă a leului, în spatele său putând fi banca centrală, în dorinţa de a păstra euro în limita a 3,13 lei. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, infirmă însă o astfel de intenţie, declarând pentru Reuters că banca centrală nu a intevenit indirect în piaţa valutară pentru a stopa aprecierea leului. Precizează, totuşi, că ambele pârghii aflate la îndemâna BNR rămân deschise, dar nu menţionează când şi cum va interveni BNR.
Dacă în spatele mişcărilor din piaţă nu este BNR, „atunci oricum nu avem de-a face cu un client obişnuit pentru care să fi lucrat BCR. Se poate ca valuta să fi fost cumpărată pentru prognozatele importuri de grâu pe care trebuie să le facă Ministerul Agriculturii“, conideră acelaşi dealer.

Analiştii ING susţin însă că „BNR va fi nevoită să intervină direct pe piaţa valutară pentru a corecta cursul de schimb, care altminteri ar putea coborî chiar sub pragul de trei lei pentru un euro“. Pe termen mediu, banca aşteaptă o corecţie. Previziunile de depreciere a leului merg către un curs de 3,20 lei/euro către sfârşitul trimestrului III din 2007 şi către nivelul de 3,30 la finele anului. Corecţii mult mai puternice sunt aşteptate în 2008: în primul semestru, un euro ar putea ajunge la 3,45, urmând ca, în decembrie, să coboare totuşi la 3,25 lei.