O statistica arata ca gradul de penetrare a Netului in mediul rezidential este de doar 3,9%, ponderea detinand-o Bucurestiul. Motivul principal pentru care romanii prefera sa se conecteze la web pe banii companiei este costul, inca ridicat, al acestui serviciu. Cu toate ca abonamentele majoritatii furnizorilor de Internet (ISP) au scazut vizibil in ultimul timp, tarifele de conectare prin reteaua RomTelecom, in timpul zilei, sunt destul de mari. Pe de alta parte, nici numarul caminelor dotate cu un computer nu este foarte mare, la sfarsitul lui 2001 in Romania existand aproximativ un milion de calculatoare.
Sesizand aceste neajunsuri, furnizorul de cablu UPC Romania testeaza la Ploiesti un sistem alternativ. Circa 200 de familii au acces la Internet prin intermediul televizorului si al unui echipament special de conectare. Proiectul pilot se desfasoara pe durata a sase luni, timp in care compania va verifica daca exista interes pentru acest serviciu si va vedea cat sunt dispusi sa plateasca utilizatorii pentru acesta.
Echipamentul de conectare include un modem de cablu si un aparat de dimensiunile unui video, denumit Set-Top-Box, care are ca accesorii o tastatura fara fir si un microfon. Tastatura fara fir, foarte asemanatoare cu cea a unui computer, permite controlul aparatului de la distanta, printr-un port infrarosu. Pe langa functia de navigare, serviciul de Internet TV include si posibilitatea de a primi si trimite mesaje dintr-un cont de mail creat pe portalul propriu www.infoPloiesti.ro. Mesajele pot fi insotite de atasamente audio sau imagini preluate cu aparatul foto digital ori camera video, care se pot conecta la echipament. La Set-Top-Box se poate conecta si imprimanta.
„Costul unui echipament Set-Top-Box este de 300 USD, utilizatorii avand posibilitatea fie sa-l cumpere cu banii jos sau in rate, fie sa-l inchirieze la un tarif de circa 3-5 USD/luna”, spune Florin Galbur, director IT regional la UPC.
„Viteza de navigare va fi de cel putin 64 Kb/s, pentru a oferi ceva mai mult decat conexiunile dial-up ale furnizorilor traditionali de Internet”, adauga directorul IT. Pentru acces nelimitat, utilizatorii vor plati un abonament lunar, suplimentar celui de cablu, care ar putea varia intre 10 si 15 USD. UPC este conectat la Internet prin compania eFix.
Desi sistemul propus de UPC are ca avantaje principale traficul nelimitat la un cost fix si posibilitatea conectarii fara computer, Marius Plesea, director regional UPC, intelege ca va trebui sa faca fata concurentei celor trei-patru ISP-isti din Ploiesti, care dispun, fiecare, de aproximativ 2-300 de abonati. „Speram sa avem o baza de clienti cel putin egala cu cea a furnizorilor de Internet locali”, afirma Marius Plesea.
Proiectul pilot dispune de o finantare in valoare de 800.000 USD, alcatuita din doua componente: 400.000 USD, proveniti din surse proprii, au fost investiti in echipamentele statiei centrale si in modernizarea retelei in zona pilot, si inca 400.000 USD, obtinuti de la Agentia de Comert si Dezvoltare (TDA) din USA, investiti in studiul de fezabilitate si marketing, precum si in terminale.
Pe termen scurt, una din intrebuintarile practice ale sistemului testat de UPC va fi plata taxelor locale prin Internet. Conform unui studiu Gartner, prin platformele non-PC, in special prin televiziunea prin cablu, in 2001, comertul electronic business-to-consumer a totalizat 107 milioane USD. In acelasi an, comertul electronic realizat prin PC-uri a atins o cifra de 61,7 milioane USD.

Avantaje si dezavantaje Internet TV

Avantaje:
· Pentru conectarea la Internet nu este necesara detinerea unui PC
· Utilizatorul plateste un abonament lunar de aproximativ 10-15 USD, prin care are acces nelimitat, indiferent de palierul orar
· Echipamentul Set-Top-Box poate fi achizitionat si in rate sau inchiriat. Nivel estimativ al chiriei lunare: 3-5 USD.

Dezavantaje:
· Echipamentul de conectare (Set-To-Box), al carui pret de 300 USD il echivaleaza pe cel al unui PC la mana a doua, nu permite editarea, descarcarea sau stocarea de fisiere text
· Dispozitivul nu poate fi folosit pentru jocuri
· Nu poate incarca paginile de Internet, accesate anterior, din memoria proprie. Cu alte cuvinte, timpul de incarcare a paginilor este destul de mare. Reprezentantii companiei spun ca vor crea un dispozitiv care va permite incarcarea mai rapida din „cache”.