Sa cumperi si sa vinzi actiuni poate fi o activitate profitabila daca te pricepi s-o faci. Daca nu, poti apela la serviciile unui broker. Piata de capital este dificil de abordat pentru un neinitiat in domeniu. Termeni precum actiuni, cotatii, tranzactii, indici bursieri sunt cuvinte care nu-si gasesc intrebuintarea in limbajul uzual al oamenilor de rand. Pentru a usura accesul celor dornici sa patrunda in lumea atat de promitatoare, dar si plina de riscuri a tranzactiilor cu actiuni, societatile bursiere romanesti si-au deschis care mai de care pagini de Internet menite sa ofere celor interesati sau doar curiosi ultimele noutati in domeniu si chiar modalitati de tranzactionare on-line.
Un prim exemplu este oferit de site-ul www.kmarket.ro, creat de Societatea de Valori Mobiliare Intercapital Invest SA. Pagina Pietei de Capital din Romania, cum este intitulat site-ul, este un loc unde neinitiatii pot lua contact cu lumea bursiera romaneasca si se pot instrui gratis. In sectiunea „Cum investim?”, celor interesati le sunt servite pe tava stiri din lumea bursiera: ce actiuni se mai tranzactioneaza, noutati despre emisiuni de certificate de depozit, situatia financiara a societatilor a caror actiuni se tranzactioneaza la bursa, cele mai bune oferte etc.
In cadrul sectiunii „Fonduri Mutuale” gasiti date de identificare si contact, strategia de plasament si performantele tuturor fondurilor mutuale romanesti inscrise in Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv. Paginile fondurilor active, a fondurilor Capital Plus si Tezaur, Fondul Financiar Bancar, Fondul Mutual Transilvania, Fondurile Fortuna Classic si Fortuna Gold, pe care le gasiti aici, va ofera informatii referitoare la valorile la zi ale unitatii de investitie si activul net, structura activului etc. De asemenea, puteti urmari evolutia performantelor fondurilor mutuale si gradul de risc asociat sub forma de grafice actualizate pana la data curenta. Daca vreti sa stiti unde, cum si cat sa investiti, este indicat sa studiati mai intai rapoartele de analiza ale societatilor cotate pe care le gasiti la rubrica „Rapoarte analiza”. Evolutia pietei futures la BMFMS pentru saptamana precedenta, emisiunile de titluri de stat din luna in curs si evolutia indicilor bursieri sunt puse la dispozitie in sectiunea „Evolutia pietei”. Pentru incepatori, sectiunea „Documentare” a site-ului este
intr-adevar o mana cereasca, aici fiind expuse o sumedenie de materiale informative despre valori mobiliare si piete de capital, piete si tranzactii la termen, fonduri mutuale si investitii administrate etc. Ghiduri pentru incepatori, documente legislative in original si brosuri de prezentare a indicilor bursieri sunt doar cateva dintre materialele care va sunt puse la dispozitie in aceasta sectiune.
Tot prin intermediul paginii www. kmarket.ro va puteti abona la buletinul informativ bursier „Plus Capital”. Acesta este trimis saptamanal prin intermediul postei electronice (e-mail) si este gratuit. Buletinul contine, printre altele, o prezentare a evolutiei de ansamblu a bursei de valori pentru saptamana analizata, precum si prezentarea evolutiei celor mai importante societati tranzactionate la bursa, cu analize, grafice si indicatori, insotite de prognoze si recomandari.
Evolutia pietei extrabursiere RASDAQ va este si ea oferita prin intermediul aceluiasi buletin informativ.
Daca este sa vorbim despre activitatile concrete ale investitorilor romani prin intermediul Internetului, nu putem sa nu amintim serviciul Startrade oferit de casa de brokeraj Vanguard Securities. Oricine are un milion de lei la banca poate cumpara actiuni ale societatilor tranzactionate la Bursa sau pe piata extrabursiera RASDAQ. Ordinele dumneavoastra de tranzactionare sunt transmise in timp real, asa ca puteti fi prezenti pe piata chiar din fotoliul de acasa.
Startrade va ofera posibilitatea de a analiza portofoliul, activitatea si performantele contului dumneavoastra intr-un interval de timp care va va permite luarea deciziilor investitionale potrivite.
Cei interesati de evolutia pietei futures si Spot pot afla noutatile de ultima ora de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu, care este si ea prezenta pe Internet la adresa www. bmfms.ro.
Preturile de deschidere si inchidere, numarul de tranzactii efectuate, variatiile si pretul de cotare al tipurilor de contracte care se vehiculeaza la BMFMS sunt actualizate la zi. Tot aici puteti afla care este cursul oficial al principalelor valute (dolar SUA, euro) marca germana etc.).
Celor interesati sa investeasca intr-o societate romaneasca le sugeram sa viziteze pagina de Internet a Fondului Proprietatii de Stat, unde pot vedea lista societatilor aflate in curs de privatizare.
Tranzactiile prin Internet se realizeaza in timp real
Daca doriti informatii despre orice tip de societate care se afla in baza de date a FPS, puteti folosi motorasul de cautare de pe acest site, care va afisa rezultatele cautarii dumneavoastra in functie de numele societatii care va intereseaza, judetul unde se afla sau domeniul de activitate al respectivei societati.
Cei care se ocupa de marketingul societatii de tranzactionare extrabursiere RASDAQ nu au scapat nici ei din vedere impactul pe care il are asupra publicului prezenta pe Internet, asa ca www.rasd.ro este o adresa de mult cunoscuta celor interesati. Tranzactiile ultimei zile, societatile emitente, evolutia pietei sunt numai cateva dintre informatiile la care aveti acces prin intermediul paginii de web a RASDAQ.
Bursa Romana de Marfuri este si ea prezenta in spatiul virtual la adresa www.brm.ro. Ofertele zilnice, informatii despre detinatorii de actiuni si cotatiile futures ale BRM sunt la dispozitia dumneavoastra printr-un simplu click pe butonul mouse-ului.
Cotatiile in timp real ale actiunilor societatilor tranzactionate prin Bursa de Valori Bucuresti, graficele istorice ale pretului mediu si al valorii, cele mai recente stiri economice si despre societatile cotate la BVB, le puteti afla la adresa www. bluebull.com.
In sectiunea Investor’s Lounge al acestui site va puteti verifica capacitatea de a fi propriul dumneavoastra broker, printr-un joc care simuleaza tranzactionari folosind cotatiile reale ale actiunilor.
Pagina de Internet a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei www.ccir.ro va ofera informatii de afaceri, precum si un ghid al targurilor si expozitiilor dedicate oamenilor de afaceri romani care vor avea loc in anul in curs.
Informatii despre societatile cotate la Bursa de Valori Bucuresti puteti obtine la adresa https://bse.ccir. ro. Fiecare societate este prezentata dupa domeniul de activitate, cifra de afaceri, profitul net, capitalul de stat, capitalul privat, capitalul public, numarul de actiuni si valoarea nominala.
Structura capitalului strain in capitalul social al SVM-urilor membre ale BVB, sumarul si istoricul tranzactiilor efectuate in ringul acestei burse sunt puse la dispozitia utilizatorilor Internetului din lumea intreaga, putand astfel sa va managerizati afacerile indiferent in ce colt al lumii v-ati afla. Daca nu sunteti sigur cum anume sa rezolvati o anumita problema, specialistii financiari ai BVB va pot ajuta. Tot ceea ce aveti de facut este sa completati un formular care se gaseste in cadrul sectiunii informatii la cerere a site-ului.