Deși avionul rusesc MiG-31 este o relicvă a Războiului Rece, rămâne unul dintre cele mai rapide aparate construite vreodată, scrie 19fortyfive.

Povestea MiG-31 începe la mijlocul anilor 1960, odată cu încercările sovietice de a depăși tirania geografică a Rusiei.

Sursa: wikimedia.org

Una dintre preocupările forțelor sovietice de apărare aeriană a fost frontiera imensă a URSS și dificultatea instalării unui factor de descurajare credibil împotriva bombardierelor strategice americane și ale NATO.

URSS avea nevoie de un avion de luptă incredibil de rapid, capabil să răspundă amenințărilor de-a lungul frontierelor. Inginerii sovietici au dezvoltat MiG-25, un interceptor impresionant, dar imperfect.

Înlocuitor pentru MiG-25

MiG-31 a fost, în esență, un înlocuitor pentru MiG-25, încercând să soluționeze neajunsurile interceptorului anterior. Deși cele două avioane sunt asemănătoare, ele diferă semnificativ din mai multe privințe. Una dintre îmbunătățirile imediate ale Foxhound a fost gama sa, care a crescut datorită capacității de realimentare aeriană.

MiG-31 vine cu îmbunătățiri ale corpului aeronavei (deși folosește pe scară largă componentele mai grele din oțel), permițând manevre mai mari.

Ce beneficii are

Unul dintre beneficiile semnificative este radarul mult mai avansat al MiG-31, care oferă interceptorului o capacitate controlată de ofițerul unui sistem de arme din spate. În plus, MiG-31-urile pot face rețea cu alte avioane.

Deși MiG-31 Foxbat este un interceptor din epoca Războiului Rece, este un avion impresionant încă în serviciu și va rămâne, probabil, în funcțiune până cel puțin în 2030.