Noul procesor pentru portabile, disponibil in doua versiuni (la 1,6 si 1,7 GHz) dispune de functii avansate de economisire a curentului electric consumat. Procesorul va fi instalat pe calculatoare adresate atat utilizatorilor business, cat si celor casnici.
„Lansarea noului procesor Pentium 4 pentru portabile, cu functii optimizate de economisire a energiei si viteze ridicate, vine in conditiile in care utilizatorii au nevoie sa stea din ce in ce mai mult timp conectati la Internet, ruland simultan din ce in ce mai multe aplicatii de background”, a declarat, in exclusivitate, Mike Bonello, Mobile Product Manager, Intel EMEA.
Pentium 4M va permite rularea in mai bune conditii a noilor sisteme de operare care solicita din ce in ce mai multe resurse hardware. „De exemplu, cu Pentium 4M, noul sistem Windows XP isi va putea pune in lumina functiile de securitate sporita”, adauga Bonello.
De asemenea, aplicatiile „gurmande” in ceea ce priveste solicitarea resurselor unui computer se vor lafai cu noul Pentium 4. Este vorba de aplicatii de tip Internet, download de fisiere audio si video, procesare digitala de imagini, video-conferinte, creatie de continut 3D, jocuri etc. Conform Intel, sporul de performanta al procesorului este de 43% in comparatie cu modelele Pentium III-M si de 88% fata de procesorul Pentium mobil. De altfel, lansarea noului procesor mobil consolideaza pozitia Intel pe piata portabilelor. Potrivit Gartner Dataquest, in al patrulea trimestru din 2001 vanzarile de notebook-uri au crescut cu 16% in Europa de Vest si cu 7% pe plan global. Cu o crestere anuala de 22%, piata portabilelor vine sa infirme declinul sectorului IT&C.

Ceea ce face diferenta dintre noul procesor mobil de procesoarele pentru desktopuri sunt functiile avansate de economisire a curentului, care confera o mai mare autonomie a bateriei. Tehnologia Intel SpeedStep permite comutarea automata intre modul de performanta maxima si cel de consum optimizat.
In plus, modul „Deeper Sleep Alert State” da posibilitatea procesorului sa coboare nivelul consumului pana la o zecime de watt sau chiar mai jos, chiar si atunci cand sunt rulate aplicatii software. Combinarea acestor moduri de lucru permite procesorului sa aiba un consum mediu de sub doi wati.
Pentium 4M va fi instalat pe noile chipset-uri i845MP – primele care permit un consum optimizat de energie. Noile procesoare mobile de la Intel costa 408 USD (versiunea de 1,6 Ghz) si 508 USD (1,7 Ghz).